Sembelit 2nd trimester

Masa 1st trimester okay je boleh membuang macam biasa. Masuk 2nd trimester ni susah nak membuang walaupun makan banyak buah. Kadang lepas beberapa hari baru dapat membuang. Saya perasan bila sehari tak membuang tu, rasa tak selesa sangat kat perut. Ibu-ibu ada suggestion tak selalu makan apa untuk kurangkan sembelit ni? Atau ada saranan ubat? Saya punya appointment doktor lagi 3 minggu. Jadi saya nak tanya sini dulu memandangkan nak jumpa doktor lambat lagi. Mungkin ada ibu-ibu yang ada pengalaman boleh bantu saya. Terima kasih ☺️

4 Balas

Cuba banyakkan minum air suam and bust exercise, bagi berpeluh sikit. For me it works! 😄 ni yang o&g i sarankan. Otherwise, kalau awak risau jugak, boleh pergi private dulu and mintak ubat utk lawaskan

kalau saya makan sunkist atau minum oren sunquick tanpa gula . tiap pg mmg membuang . lgpun sebelum sarapan saya mmg telan iron tablet dgn air sunquick . lepastu mesti nak membuang

10mo ago

Sunquick saya tak try lagi sebab masa 1st trimester tu asyik muntah lepas minum sunquick. Nanti saya try semula. Mungkin 2nd trimester ni dah boleh minum sunquick. Terima kasih ☺️

sis try dah makan buah naga? .haritu sya sembelit jgak sya mkan buah naga jaa senang membuang pastu mnum air masak byak ..

10mo ago

Allahu sy x pernah tgok kaler najis 😂. Sy geli. Tp sy mkn buah naga ya ampun rasa clear perut. First time mkn n x pernah tahu pn bleh lawas. Beli sbb terliur tengok je 😆

Bnyak minum air biasa, bnyak mkan sayur. Minum susu hari2…