Baby

Mamy2 ade pengalaman x ,doc ckp bby kecik mase scan? Sy dh 38weeks.tp ukuran bby kecik dlm 2.2kg.hari khamis ni kena refer pakar O & G .sbb problem bby kecik dan air ketuban ngam2 je.. x lebih x kurang.. doakan sy bersalin sblom hari khamis ni...

9 Balas

Xpe refer pakar o&g. Saya terbalik. Dekat kk doctor check semua progression bagus tapi saya ade refer pakar o&g sbb pernah masuk ward sebab denggi masa 29weeks. Dengan pakar dorg closely monitor cume x pernah inform anything yg nk dirisaukan. Setiap kali check up doctor keep mention baby progression bagus and sentiasa cerita bagus bagus je. Tapi masuk checkup 37 minggu dengan pakar o&g terus kena tahan immediately hari yg sama sbb katenye placenta xde progression and baby kecik dr ukuran. Nexy day kene induce. Doctor ckp ikot kiraan mcm 2.5kg masa 37week tu tp keluar 2.21kg je huhuhuhu. Tapi syukur jugak ade followuo dengan pakar kalau x saya pon x tahu baby kecik dr size yg sebenarnye. And alhamdullilah induce saya pon berjalan lancar. Just keep positive je kot i guess so insyallah semua akan ok. Dont worry to much. And x perlu takut kalau doctor sarankan induce. Just bare in mind awak nk jumpe baby awak yg sihat and comel. Mcm saya honestly x prepare lgsg pasal induce sbb no one tell me anything on baby progression. Sume ckp ok ok je. Tahu tahu kene tahan masa check up and next day induce. Jdinyee mind set tu kene positive la time tu.

saya masa 32weeks detect bby kecik berat 2.0kg je time tu..kk refer pakar o@g.. start tu kena combined klinik appointment..then pakar cakap its okay selagi bby aktif.. bile dah 34weeks pakar check 2.2kg je ..so pakar suruh sy pantau betul2 kick bby if delay 2 jam terus pi hospital then pakar mmg bagi date utk induce masa 37weeks.. 3hari sebelum date kne induce tu bby mmg delay kick 3 jam so sy serah diri da pi hospital..buat ctg bby okay tapi pakar terus decide terus induce mase tu 37weeks 2days.. scan bby pun tak besar dah 2.23kg je.. bby keluar normal tapi induce berat 2.23kg tula..tapi alhamdulillah ank xde kuning so boleh balik umh just kne ulang alik KK 2mggu utk makesure berat bby naik 2.5kg kalu tak bby warded balik😅 tu la pengalaman sy..ank dah 2 thun alhamdulillah sihat normal💕

assalamualaikum slmt pagi . yes, sy pun pglmn yg Sama. umo da 36y, n ini my first bby. now, 38w2d, skrg dlm ward HKL sb smlm follow up doctor O& G n kata baby kecik n kna warded n plan arini induce. so warded la jwbnya. mlm td doctor pakar scan smula n alhmdlh bby X la dlm kategori kecik. then doctor pakar kata xya rsau, arini buli discharge. n pkir positive saja. n jumpa Lg d HKL 8.3.21 . so yg penting Kita kna kuat kn smgt , tawakkal bnykkn bdoa yg baik² InsyaAllah pasti baik² saja. syukur alhmdlh.. doakn sy n bby sntsa sht n slmt bsalin ya.. utk mommy² yg lainnya.. slmt bjuang smua 🥰

Kdang scan tu x btul sist..doc scan brat baby sy 2.5 je..kluar baby dah nak msuk 3.0 dah..tpi slagi doc ckp okay..okay la tu..insha Allah..smoga sist drmudahkan dan dbri kkuatan sblum brsalin..amiin

3y ago

ya kadang tak btul mcam sya scan 3.4kg skli baby kluar 5 hri lpas scan 3.96 hmmm

sya pn da msalah yg sma..bby kcik 1.195g msa scan 32w rtu..dh dpt tmujnji pakar pn 2.2.21 nti..harap bby blh tmbah beratnya nti..pening mikir 😊

3y ago

Samalah kita. Tp sy 32w td cek berat bby 1.57 je

same lah kite saye dh 33 weeks berat beby 1612 kg baru tak pasal 25 hari bulan ni kene gi pekan

3y ago

Samalah sy pun 32w 1.57kg ja

hi..smua doc ckap bby sya kecik sya dh 35w5d ..mcm mna nak tmbah kn berat bby ye...😅😅

Sama lh ngn saya insyaallah x de pape bnyk kn berdoa dan selalu positif

doa yg baik2 ja sis.. pikir positif semoga dipermudahkan semuanya