petua hilangkan bsp

hi mama mama semua, ada tips atau petua tak untuk turun bsp, atau hilangkan bsp? saya baru 4 bulan tp bsp tinggi sgt smpai 12. 🤭 share petua untuk hilang/kurangkan bsp. hari khmis ni nak kena buat bsp. harap sgt boleh hilang sb kalau boleh tkmau ada masalah dlm kndungan atau smpai cucuk insulin😭,😭 #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

15 Balas

saya gdm on metformin. saya mmg xambil makanan manis2,minuman manis2 tp sebab faktor usia dan sejarah keluarga. kena wat mgtt masa 20w. sblm minum air gula 5.1 pas minum air gula 8.2 xberjaya kawal gula selepas kaunseling dietatik,sangkut gula waktu 8 pg.walau bacaan 5.8 dr on jgk ubat metformin. tips dia,makan dsss suku suku separuh. nasi suku,protein suku, buah/sayur separuh. elakkan makan benda berminyak,benda yg bergoreng. elakkan heavy breakfast contohnya nasi lemak,roti canai. malam makan sebelum jam 8 mlm. kalau lapar selepas jam 8 malam, blh ambil buah/kekacang/ oat/ susu tp sebelum jam 10 malam dan sukatlah kuantiti yg diambil. susu digalakkan susu fresh,contohnya HL .tp jangan ambil yg ada perisa coklat/ strawberi. pernah cuba ambik vco dan juga susu kambing,sbb dpt review konon dpt turunkn gula.tp xserasi dgn saya. beras saya tukar dr par boiled rice trus ke herba ponni/ brown rice.mmg xlalu, tp kena biasakan diri. yg penting ,jangan stress. follow nasihat pakar dietatik . if perlu makan ubat/ on insulin ambil shj. walaupun kita rs sukar nk terima. tp demi kesihatan dan keselamatan kita dan baby,itu yg terbaik. jangan jadi mcm saya.😅😅 mula2 stress sgt2.smpai bila nk time buat bsp runsing and tkt. tkt bacaan tinggi. kalau lapar,makanla papa sikit.jgn smpai bawah 5.0. hypo lg bahaya dr hyper gula. alhamdulillah,sekarang dpt rentak bsp cantik. doakan saya dan baby ya. semoga gdm kita hilang selepas kita bersalin.aaamiin. sesekali nk reward diri,blhla makan sikit yg manis. tp xboleh selalu. #28weeke

3y ago

sy pun gdm, jaga mkn dah tp try jugak vco, igtkan boleh bantu stablekan bacaan, x jd jugak.. 🥲 kna control mkn jugekk..

Nak hilangkan bsp tu tkde rasanya, sekali dh sangkut gdm sampai bersalin (dan 6 minggu lps bersalin nk kena repeat air gula) kena hadap check bsp ni. Mcm org lain ckp, kurangkan pengambilan yg manis. Nasi pun kena tukar beras yg sesuai utk org diabetic, roti pun kena tgk GI yg rendah, sy suggest Gardenia Canadian Purple Wheat. Buat suku-suku-separuh senang. Buah pun tk boleh makan dlm amount yg banyak. Sy GDM on insulin masa pregnant, naik tinggi gila gula sampai 12.6 lepas minum air gula tu. Terus kategori high risk teruk dgn doktor ramai lah psiko pasal kandungan sy confirm akan bermasalah. Tapi alhamdulillah baby keluar elok sihat, bsp baby pun normal. Yang best lepas bersalin, gula rendah tk igt dunia, even lepas makan pun tk lebih dr 5.1.

3y ago

betul sis.. xda cara boleh hilangkan bsp sb dia berkaitan hormon jgk.. sy pun gdm on medication.. branak 38 weeks normal supposed to kena induce tp sempat induce ubat jela dia dh sakit nak bersalin bby pun sihat xda l besar pun 3.02kg je bby boy sy.. sy pun sama mcm sis lepas bersalin gula jd rendah lepas mkn coklat pun duk 4.8 dan sy dh xda hypo dh.. sbelum ni time preggy suka betul dia hypo.. diet pun sy sy mkn mcm biasa cuma portion buat suku2 sparuh mengikut nasihat dietitian alhamdulillah gula sy xpernah lebih 6.0 semua 5.3-5.70 je

hi sis , buat LCNS .. Less Carbo No Sugar .. hati kena kental sikit lahh . sbb kita kan pregnant ni mesti nak makan2 benda2 manis .. mmg mulut rasa payau je .. lebih kan sayur .. sy pun sama mcm awak .. sebelum minum air gula 10 lepas minum 14 .. lepas tu bsp ..pagi je mesti 10.+ mcm tu .. makan ubat tak jalan ..last sekali kena jugak insulin .. 4kali sekali .. baru lah okay bacaan .. sy preg baru 12minggu ..anak first .. tp doc dah kata mmg kena insulin sampai bersalin .. redha jelah demi keselamatan anak .. dah insulin ni pun sy tetap amal kan LCNS .. inshaAllah .. semoga membantu sis .. ♥️♥️

3y ago

puan kena ambik insulin smpai beranak la nnti? saya sblum minum okay ja, tp bila lps minum dia naik. risau jugak sb ramai bg kata2 negative. smoga Allah lindung kita dan kandungan aamiin

xde petua sis, skali dh kena gdm, smpai brslin la kita kena lalui.. sy sarankan sis jaga makan, sbb tinggi jugak 12 tu pda sy.. klu kurg brnasib baik, lepas brsalin pun boleh lekat lgi kncing manis tu, jdi, dari skrg sis boleh kurgkan dgn amalkan makanan yg sehat, hentikan gula, dan lebihkan syur dn buah sperti yg pakar sarankan.. sy gdm jugak time mgandung, mmg seksa nak jaga mkn, nak jaga bacaan bsp tiap 2mggu, tpi demi bby dan diri, sy tempuh juga.. moga sis kuat yaa menempuhnya.. :)

Saya dh 35w harini..first time kena gdm 9.6 on diet..terus cari info pasai gdm..xde ubat utk gdm time pregnant ni..kita sendiri kena kawal pemakanan kita. Nurse kata kena lebihkan sayur hijau, tukar kpd nasi yg sesuai utk diabetes, buah2 n roti pun yg terpilih ja boleh makan, makan ikut time yg dicdgkan oleh pakar pemknan, rehat kena cukup, banyakkan minum air n kurangkan ambik benda manis2. Semoga perkongsian saya dpt bantu sis..👍

Kalau saya dulu 8 tu pon dah risau sangat dah. Saya takde amalkan apa apa just kurangkan pengambilan nasi n lebihkan sayur… kentang ke apa tak makan sebab masa jumpa kaunseling pasal makanan dia kata kentang ni berat jadi kena kurangkan. Kulit ayam mmg takleh makan katanya jadi alhamdulillah lepas beberapa minggu jaga makan bacaan gula maintain je tapi tulh tetap kena buat bsp smpai baby keluar

sy kena..skali ja time minum air gula kali kedua..gula naik 8..lpas tu kena buat bsp..pagi ok..tgh hari tu ja 7.2 ..lpas pada tu..takpenah lebih dh.. alhamdulillah..sy takamalkn apa2.. mkn mcm biasa..lpas mkn tu mnum air lemon suam ja..tpi dh tekena kan..sampai skarang kena buat bsp..mggu depan last bsp..lpas tu stop..

3y ago

tu la sis..sy mula2 taktau ha nk kawal mcm mana..takot melambung ...yg sy tau..sy mkn. apa pon takpa.jnji jgn lewat pada waktu yg misi bagi tu kalau lewat mkn mesti tinggi😂mnum lemon suam tanpa gula tu pon misi tu yg bg tips..

mcm saya, hari nk g buat bsp tu saya xmkn nasi langsung..hanya mkn sayur, buah²an dn xminum air manis. hari yg lainya mkn jgk nasi tpi dlm kuantiti yg sikit tpi lebihkn sayur dn buah²an dn jgn lupa minum susu🥰

hi dear kena jaga permakanan, mcm saya kurangkan benda manis makan makanan sihat, kena kuat minum air suam n saya pantang minuman berkafein time pregnnt 😅 Alhamdullilah saya gdm on diet je

minum jus pati delima pon ok .. sy anak 1st sangkut gdm sbb xpandai lg mse tu....anak kedua 36week skang ni,dr awal hamil smpai skang sy minum jus pati delima alhamdulillah xsangkut kali ni.

3y ago

jus pati delima brand gulsan tu boleh ka? sb saya pregnnt tkleh lgsung mkn bnda masam. tp demi nak turunkan, kita redho jugak la minum