HB rendah

Makanan apa yang sesuai untuk naikkan bacaan HB

13 Balas

Simple. Gandingan kangkung masak belacan + ikan goreng(perah limau) + air limau ais 😋 Nurse pesan kalau tiap kali nak makan ikan goreng/bakar, perah limau kasturi/nipis kat ikan tu. Pastu amalkan lepas makan minum air limau kasturi/nipis.

Dalam buku pink Ada tertulis tips berkaitan Anemia (low Hb), follow dgn betul, vitamin klinik jgn skip, mkn vitamin dgn betul. NO SUPPLEMENT NO SUPPLEMENT NO SUPPLEMENT kecuali memang doctor or nurse yg sarankan.

4y ago

Sy mkn je supplement shaklee vitalea iron

Sy bukak buku 8.8 hb...2 mggu nak cek up sy amek jus mamariam..hari2 hati ayam dgn bayam...cek up naik terus 11.1 hb...walaupon hati ayam tu xleh nak telan

ikan bilis,bayam merah,jambu batu,kurma tapi kan awak kena makan dengan cara yang betul, kalau tak sama je zat2 tu takkan terserap dalam saluran darah

Sy awl bln 6 check up hb 11.8 , tp sy amalkan hari2 mkn jambu batu dgn kismis . . Alhamdulillah check up smlm 24/6 hb naik 13.8

4y ago

Tq ☺☺

Minum jus mamariam Mkn daging merah Mkn hati aym, sayur kangkung cmpur limau nipis,kacang kuda.. Minum min kaffe

4y ago

Sama2 kita sihat Ye Awk.. Aminnn

Saya pulak semua dah try mkan..semalam cek drop 9.6😟 Bulan lepas 10.8..

jambu batu, delima, bayam, hati ayam.. x pn leh try pati delima..

Air rebusan kurma merah + goji beri

Makan kurma dan minum susu kambing