naikkan hb

Macamana nk naekkan hb..smakin bsar kndungan semakin trun hb sy..dri 12 skrg da 9..bebel misi..sy da mkn syuran hijau n ubat dye bgi tpi still msih same.mgkin sy kerap mkn bnde manis kot..bimbang psal kndungan nanti..

45 Balas

Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, macam saya, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗

4y ago

Oh yeke ok tq😁

Saya ada tanya nurse juga sb hb saya dari 13.6 drop to 12..nurse kasik tips masa nk mkn ubat tu titiskan sedikit lemon atau oren dlm air masak..if ambil caffein..jarakkan 2 jam sebelum mkn ubat dan minum air masak yg banyak dlm masa 2 jam tu sebelum mkn ubat..after consume ubat pun ..jarakkan 2 jam sebelum mkn semula..yg penting kena consistent..

Saya setiap bulan hb turun. Tapi belum turun mendadak2. Nurse sarankan kat saya makan ubat farmasi (Iberet). Alhamdulillah skrg maintain 12. Ada kawan mak saya kalau makan ubat dri nurse mmg tak naik2 hb. Last2 dia makan iberet terus naik 13 and maintain sampai bersalin. Iberet kat farmasi rm24.++

Sy dulu mcm2 try..mkn hati lembu..mkn jambu batu..mkn ubt dgn air oren Sunquick..mkn sayur bayam merah..minum limau suam.. Dkt KK..Dr bg sy iberet..tp xnaik2 jgk hb..first dulu 12 turun ke 10.6..mkn iberet pun still kt 10 je...😂 Yg penting jgn sentuh minuman yg berkafein ye...

4y ago

Sy kuat minun ais je..sb pnas skmo leniy rase..xbleh air suam

Sya makan kurma ngn sunquick jer.2x naek dh.spttnya jmpe pkr.d sbbkan dh naek 11.2 n c19.jm ckp xyh jmpe dh.lg 2 mggu cek blk.sya dh msk 32 week.sya mmg dr 1st bby hb low.tp yg nie jm ugt srh dtg mkn ubt kt klinik.bru nekad cr kurma n minum jus.klu x slalu xleh mnm sunqick angn.

4y ago

Makan ubt klnk.tp sya mkn mlm.sbb lps mkn dlm 1 jam dia mnth blk.so bla sya mkn mlm,sya trs tdo.bgn pg dh ok.kurma sya mkn ckt² ja.musim pkp ssh kluar.1pg,1 tghari,1 mlm.hehehhehe.air mmg sya mnm sunquick less sugar

Sy pun mcm tu dr awal kndungan hingga lah dah 36minggu mmg ubt tak jalan tak naik darah sy.. Sy makan ubt tapi tak naik, pastu last misi masukkan ubt cosmofer... N sy makan vitamin maltofer... Naik 11.5 alhamdulillah

Cara mkn ubat cmne? Seeloknya pg wktu perut kosong. Susu kena jarakkn minum. Sbb susu halang penyerapan zat besi. Mcm sy dlu sy minum seminggu 3kali je susu smpi la hb sy ok. Teh n kopi sy puasa jgk.

4y ago

Boleh cuba tukar cara mkn ubat. Susu tu mmg kena jarakkan masa. Sy cuba cara mcm sy ckp tu, bru hb sy naik balik.

Sy dri 13 trun 10.29 lm mse 2mnggu... Ubat mkn jer..uper nyer sy dok sesah mnum milo ngn teh... Sbb doc ade gtaw boleh jer mnum.. Tp xde gtaw pn risiko hb akn trun.. Hmm..serik nk mnum dh..

Samalah saya pn ..sampai kena injek inferon utk tambh darah .. 10 Hari bturut² ,sakit jgklah .. bekas dia lebam warna purple sampai skrg tk hilang² lg ..

Mkn ubat waktu nk tdo mlm lebih baik..sy consistant mkn ubt hb xpnh rendah lg..yg pstinya klo xnk muntah ke pe mkn ubat slepas 2 jam mkn nsi..