Rasa GERAM dan TRAUMA

Dilema nya lepas bersalin ni , Susah Nak berak dan sembelit , mungkin takut jahitan terbuka , sebab jahitan dekat dengan tu , huahh dah minum ubat lactul tu , tapi lambat betul kesannya , lepastu kluar sikit je , kali kedua nya dah sembelit lagi huahh, Ada yang alami tak ?

12 Balas

Sy sis 😱😱 wktu nak berak dulu waktu paling mnakutkn, dhla ada jahitan takut tbuka.. Bykkn mkn sayur, buah n minum air itu jerr.. Sy juga ada amalkn phytonatal skli dua, laju jerr turun 😂 tapi sy x brpa suka sbb perut sntiasa memulas n byk kali masuk tndas mkn pil tu.. Sy cuma amalkn bila sembelit jak

Saya makan phytonatal nona roguy masa first pregnancy. Memang laju je rasa nak pi tandas! Paling best najis tu lembut je so tak payah teran dan tak sakit. Saya pernah try ubat lembut najis yang doktor bagi masa second pregnancy tapi tak se’power’ kesan makan pil phytonatal tu. efeknya pun lambat

5y ago

Haha sama la sis..tapi efek saya at least setengah hari. Contoh makan pagi so tengahari rasa nak berlari gi toilet. Kalau petang, efeknya akan rasa malam. 😂

Saya sis!!!!! 2x branak 2x tuh jgk laaaa sembelit menyembelit tselit nyaaaaa 🥴🤣 try membuang dgn cara style bdiri 😅 aneh pelik tp benar sis.. #buku9bulan10hari

Saya minum air rebusan buah kering... ALHAMDULILLAH.. Xde sembelit.. Lancar je membuang... Mummy boleh try.. Real food.. Bahan organik.. Kena rebus je buah2 tu...

Mkn byk sayur sis, saya 1st beranak dlu pun sembelit sampai bleeding. Nama pun kurang pengetahuaan. Lepas tu doktor advice mkn sayur & byk mnm air.

boleh try beli ubat novolac .makan waktu malam sebelum tidur .ubat ni fungsi diaa untuk cairkan najis .so esok tu bilaa nak berak ,najis dah tak kerass .

5y ago

D jual ni ubat farmasi ada ka sis

Macam sy , sy mkan supplement phytonatal nona roguy , alhamdulillah mmg x sembelit dahh , klu tak susah betul nak membuang 😥😥

Beli ubat lembut najis sis. Masuk lalu bawah. Kalau kt hspital tu yg nurse akan bg

Sy pun ambil phytonatal.. Senang nk membuang.. X de sembelit pun

Beliubat enema jnis pcit kt bontot,,nk berak je g picit dlu