baby breestfeeding kenyang atau tak

macam mana nak tau baby kenyang atau tak bila bf ? anak saya baru 26hari . selalunya dia isap lepastu dia dah tertidur dia lepaskan puting , bila saya nak letak kat bawah dia terjaga merengek nak isap lagi susu . tu tanda dia tak kenyang lagike ? tapi kadangtu isap sampai muntahkan balik susu tu , saya stress la sebab taktau dia kenyang ke tak . dah tido bole terjaga nak isap balik

3 Balas

kalau baby dah lepas puting awak dgn sendiri mean baby dah kenyang. tapi bila awak letak then merengek semula mcm nak susu baby lebih kepada nak mengempeng mcm sis farah cakap. bila baby mengempeng mmg susu badan kita akan still keluar sbb ada rangsangan. bila baby muntah semula susu itu bermaksod baby awak dh overfeeding. baby minum lebih dr demand dia. size perut baby masih kecik. baby mengempeng ni sebab baby tak pandai self soothing dear. kalau boleh elakkan baby utk nak mengempeng. sebab nnt awk yg penat mental dan fizikal 😊 awak boleh refer gambar sy attach ni. if baby ada tanda2 semua ni mean baby awak dapat susu yg cukup ja

4mo ago

sama2 awak❤️

baby da knyang.. lebih pada nak mengempeng je tu.. baby sye mnum fm pun ble letak kt tilam auto nangis.. memg nature newborn mcm tu.. nak org peluk & pegang..

4mo ago

ohhhh kira kalau dia sendiri lepas puting tetek tu , dia still uek kalau kita letak bawah maknanya just nak ngempeng jela kn

Baby sy myusu pling lama 10min je.. tp 2jam sekali.. klau die mngis lps susu pon sy tepuk2 je.. dodoikn je