Kenyang atau Tidak?

Mcm mna nk tahu baby 2 month kenyang menyusu atau tidak? Sebab ank saya ni dbf. Dia menyusu sampai tertido, itu pun kadang xlepas dari mulut. Kadang bila dh lepas saya suakan balik kat mulut dia isap lagi. Tak tahu bila dia kenyang. Bila sendawakan kadang2 sendawa kadang tak. #firstmom

2 Balas

tertidur tu biasanya tanda puas dan dia kenyang. Saya pun new mom baby pun 2 bulan jgk, still learning. Tanda dia dapat cukup susu ialah kencing dia hampir colorless, kulit nice lembap, membuang okey, berat baby naik cantik. Anak saya biasa menyusu 8-10 min. kadang menyusu 5 minit dia lepas sdri pstu tidur 2 jam. Saya anggap dah kenyang la tu sebab dia jnis yg tak penyabar sangat. Klau lapar dia mana boleh tido lena, mesti menjerit dan menangis kelaparan haha. Ada juga masa dia menyusu sampai 30 minit. Tapi tu dh dikira mengempeng dah.. tengok dia hisap pun tak bersungguh

baby kalau dah menyusu lebih 30min, tu dikira nak mengempeng dah tu. and tengok cara hisapan dia. nutritive atau non nutritive. nutritive ni dia hisap utk dapatkan susu, so muscle pipi akan nampak jelas dan hisapan dia tak terlalu laju. non nutritive pulak terbalik lah, and utk comfort semata²