Isap jari vs isap puting

hai , nak tanya hm . baby bagus isap jari ke puting ? family belah saya suruh bagi puting belah husband pula tak bagi isap puting . tapi anak saya dia suka isap jari puting dia isap juga tapi kadang2 je isap . husband pun suruh dia isap jari dari puting . yang belah saya suruh isap puting katanya isap jari nanti jari boleh bengkak la besar la . just nak tanya yg mana yg slalunya bagus untuk baby ? saya tak nak dengar pun mana2 belah pihak nak tahu mana yg bagus untuk perkembangan baby je . #firstbaby

16 Balas

baby bape bulan tu? bagi isap jari je, lagi bagus dari puting. isap puting lama² pun tak elok, kacau baby punye perkembangan gigi, sebab tu kalau tido bagi botol susu, baby dah tido je terus, cabut dari mulut dia. takde istilah isap jari tak elok, isap jari tu bagus tuk baby tenangkan diri dia, khayal time tido. betul setengah mommies kat sini cakap sekejap je isap jari, yaa anak saya pun kejap je dia isap, pastu takde dah. kalau dah nak masuk fasa makan, tu normal kalau isap atau gigit, sebab baby dah mula gatal gusi. jadi jangan risau, bagi je baby isap jari, yang penting jari baby bersih & kuku dia pendek 🥰

Bg sy okay sahaja baby isap jari. Means perkembangan baby on track okay, development die pun okay. Tp fasa baby hisap jari nie x lama pun. Biasa baby hisap jari nie die nk soothe kan diri die sendiri. X de lah effect sampai kembang2 jari die tu. Until certain age, die akn stop hisap jari. Sy lg prefer anak isap jari dr isap puting nie. At least die kenal body part die sendiri. Dr puting. I just not sure about puting. x pernah bagi.

5mo ago

Anak sya dlu xda habit hisap jari atau puting sbb sya mmg x bagi klu tuk hisap puting,(takut susah nak stop nt jongang) ,dia jenis nmpk barang x masukkan dlm mlut, tpi pembelajaran dia okay, best student juga skrg.. skadar perkongsian

sy pun sama, sebelah husb tak bagi hisap puting. masalahnya baby melalak tak boleh tidur, kita yang kena hadap. last2 husb sendiri yang bagi puting. tapi bila baby dah nyenyak kami cabut. Alhamdulillah baby okay guna puting time baru nak lena sahaja. hisap jari pun bagus bagi rangsangan dan bagi dia soothe. tak pernah pulak jumpa tangan baby sakit sbb masuk mulut. itu semua proses tumbesaran dia.

Bagi jela dua2..had kn masa,tukar2..bg mainan teether jgk sbb baby gatal gusi..kalau isap jari je gigi boleh jonggang jgk lama2..tp isap jari bagus utk sel2 bhubung.kalau isap puting,boleh beli yg anti jonggang..puting dpt tenangkan baby dan mudah utk tidurkan dia..tp kalau kerap sgt berputing,susah jgk nk pisahkan dgn puting nanti..

Hisap jari la yang paling bagus sbb baby dah pandai self soothing.. puting tu hanya alat bantuan soothing sementara dia x pandai buat sndiri, bila dia dah pandai soothing sendiri boleh la stop bagi puting.. bagus sgt dia hisap jari ni untuk perkembangan n pembelajaran dia.. boleh follow "baby languange" untuk ilmu lebih lagi

Hisap jari tu tanda baby berkemahiran tenangkan dirinya sendiri. Bantu dia tidur. Puting pun alat bantuan untuk tenangkan diri dan tidur, cuma belikan yg sesuai dgn pertumbuhan gigi yg elok. Kedua-dua penggunaan jari dan puting tu kena pantau dan asuh untuk elakkan jadi habit anak.

5mo ago

setuju dgn pendapat mommy @nur

Ank sy isap jari. Mak ckp budak baik pandai isap jari sndiri. Ramai dok ckp bila isap jari sendiri ni budak cerdik. Sbb dia pandai tenangkan diri dia sndiri dgn isap jari. Tp xthu la pendapat org lain mcm mna. Sbb ank sy pernah cuba nk ajar puting. Tp dia sendiri tak nak. Jd biar ja la isap jari.

anak saya, saya bagi teether kadang2 bagi isap jari untuk perkembangan dia juga. teether saya guna he or she getah lembut tak keras sambil tu boleh bersihkan lidah (nyonyot) dia boleh buat senaman mulut (gigit) tapi klau boleh pantau sebb kita ibu dia kita nak yg terbaik untuk baby.

Pengasuh saya pon x bagi anak hisap jari. Dia bagi puting. Saya pulak x suka anak hisap puting. Tapi dont worry. Fasa menghisap ni dalam sebulan je (kat anak saya lah). Skrg anak dah x hisap apa2. Anak skrg dalam fasa mengigit semua depan dia.