baby suka mengempeng

ibu ibu , harini anak saya dah 25 hari , dia memang fully bf saya tak ajar dia isap botol . tapikan dia jenis suka mengempeng dekat payudara la . dia dah kenyang pon dia still nak nyot nyot puting . sampaikan kadangtu dia muntahkan balik susu . saya dah cuba banyak kali nak bg dia puting kosong tapi dia tolak . ada tips tak untuk anak yg suka mengempeng even dah kenyangni ? penatla#ingintahu #bantusharing

15 Balas

Its okay, mmg normal anak yg dbf ni kuat mengempeng. Anak saya dari newborn sampai la dah 1 tahun skrg masih lagi mengempeng, nk tidur mlm lagi kuat mengempeng sebab anak yg bf ni mmg manja sgt 🤭 Belum part mama hilang dari pandangan mata lagi la dia merengek cari kita tau. Even penat badan tp enjoy and layan je perangai anak ni sebab kejab je dia membesar. Kang lama lama kita biasa and kita akan rindu sgt moment ni bila anak kita dah pandai berdikari. Anak saya pun puting tipu tu, botol ke dia mmg takmo langsung. Kalau sis penat, pakai je buai 🤭 buat mana yg mudah utk kita, yg jaga anak kita bkn org luar. Jadi buat la apa yg senangkan awk. Pengalaman kita tk sama dgn org lain.

6mo ago

Bila kita dah bergelar "ibu" kita mmg kena kuat utk anak. Tk semua dapat "rezeki" anak ni. Jadi jaga la amanah ni dgn baik. Ye saya suri rumah & berkerja sendiri, mmg mana mana angkut anak tk pernah tinggalkan lagi. But anak dah umur 1 tahun ni siang dia tk byk menyusu sgt, byk mkn, minum air kosong & main main je. Bila nk tidur siang baru bagi dbf. Masa anak baby lagi la kuat mengempeng, mula mula saya stress sgtsgt, sampai give up nk dbf anak, nk je bg susu fm. Tp susu saya byk rezeki anak jadi mcm sayang nk stop. Eh bila kita asa ilmu and pandai uruskan semua kerja jadi mudah sgt sebernanya. Awk pun jgn putus asa tau? Saya kdg kalau mlm anak kuat mengempeng dah tahu dia kenyang and dia kdg tk pandai nk tidur sendiri, saya letak je dlm buai, dia dah lena saya angkat tidur dkt tilam elok je dia tidur sampai pagi. Nk keluar jln pun dia tahu dkt luar mmg takde buai jadi anak saya ada buai ke takde buai dia boleh tidur. Dulu saya takut guna buai sebab org selalu ckp mcm mcm tp kita yg ja

sama dengan anak no2 saya.. Lagi kuat menyusu dari abang dia + memang jenis mulut nak kene ada isi.. Dalam hari lagi saya perasan dia bukan tak puas menyusu tapi memang nak ada benda dalam mulut soo beli puting .. Awal-ii kene jugak marah tapi memang tak boleh nak tolak sbb saya dah delay bagi puting to sampai anak dah 3@4 bulan macam to.. Dia punya nak ada benda dalam mulut to tak nak lepas breast kadang-ii muntah banyak gila keluar ikot mulut dengan hidung.. Bagi puting elok tade muntah-ii dah sampai sekarang . Saya bagi puting kalau dia mula nak nangis dengan nak tido.. Dah betul-ii lena saya cabut kalau tak dia luekk kan sendiri ..

6mo ago

yaa sayang .. anak dah kenyng sangat .. saya bagi yang macam nie alhamdulillah tade masalah .. mean kalau gigi dia ada insyaallah tak jongang.. saya pun masih belajar🤭🤭 sbb yang sulung dngan no2 peel lain-ii 😁😁..

Mcm saya baby pramatang dulu baru keluar nicu, dia suka Ngempeng juga tpi bahaya dia suka overfeeding n muntah balik n bole tersedak sampai biru muka , so saya beli puting yg bulat mcm bentuk puting kita , bukan yg leper tu . Brand avents . Soother / nicu punya . So takde isu nipple confuse juga . Daripada dia yg tak pandai nyonyot direct pun terus elok .

anak ngempeng walaupun dha kenyang sbbkan dia perlu sensasi yg menenangkan utk tidur. sensasi yg sama dia dpt semasa dlm alam rahim. cukupkan 5S anak dan cuba ajar dia tidur tanpa ngempeng. masih awal lagi nak ajar sleep training tapi cukupkan 5S InsyaAllah dia boleh tidur tanpa ngempang. cuba cari ttg 5S yaa. harap membentu

Pengalaman sy Df smpai umur 2tahun. Allah. Mental mmg koyak. Anak mmg sihat, jenis jarang sakit. Alhamdulillah. Tp mmg mental koyak. Smpai diagnose ke physiciatrist. Sy tak ada nasihat. Skrg tgah gandung anak ke dua. My initiative is, nak ajar anak minum breast Milk KAT dlm botol. N nak ajar sleep training. Doakan sy mummies✨

6mo ago

I just want to try. Sbb dah rasa direct bf smpai hampir 3thun. Susah nak buat kerja. Time anak nyusu kita jadi penat. Tidur skli. Time malam tidur tak tenang. Plus bahaya utk anak sbb tidur ngempeng mustahil tak tertidur dgn anak. Masa kita dgn suami terganggu. Mgkin akan try introduce puting.

eh sama la saya pun dah masuk 26hari, baby suka ngempeng je tapi takda la muntah susu saya try bagi puting tu pun tak sampai 2 minit dia takmau. Saya enjoy je moment ni nanti anak dah besar mesti rindu nak dia ngempeng, cuma tulah nanti kita dah kerja nak hantar pengasuh or taska takut dia meraung 😂

Anak Saya 20hari. 2 minggu awal Saya stay in dgn dia kat wad sb isu kesihatan. Masa warded nurse pesan, awak kerja Jgn ajar anak ngempeng. Agak2 ngempek, kejut dia minum. Klu dh ngempeng jg tarik la biar dia tido. Berguna jg nasihat tu.

anak saya pun mengempeng dari nb . skrang dah 3 bulan lebih , kdg2 pandai tidur sendiri dah sebab dia dok isap jari . mlm2 atau ptg2 time dia terjaga dari tidur ja bagi dia mengempeng lepastu biarkan dia tidur sendiri .

anak sy 2 bln pun suke gempeng.kdng die akan lps sendiri.then lps tu sy biar je die tido sendiri.Alhamduliallah yg no 2 ni senang.lps menyusu die tido je.klu fully bf ni mengempeng is normal sis.enjoy jela🥰

normal tuh anak suka mgempeng, anak saya sthun lebih pun still mcm tuh juga tambah bila tau saya takda, dia tjaga mula mgempeng sbb takut takda lagi. penat sikit la tapi enjoy je la. 😂 .