Keadaan baby dalam kandungan semester 1

Macam mana nak tahu keadaan baby sihat dalam rahim kalau kita puasa?

6 Balas

caranya kena scan lah baru tau keadaan baby. sy tak boleh dengar org ckp itu ini sbb baby dorang lain la kan rahim pun lain lain. huhuhu sy gi scan dkt swsta je. ukur kepala baby, perut, kaki tgn smua . berat pun normal. jantung pun cantik. cuma dia tak active sangat ptg ptg sbb sy tak makan dia pun mcm bosan je 😂 tapi so far alhamdulillah kalau puasa pun baby okay, sbb berat dia okay je.

terdengar post Dr Sakinah Kb di IG, antara tanda tak okay ibu hamil first trimester since blm dpt rasa baby's movement adalah penurunan berat ibu..walaupun si ibu rasa okay je puasa, itu belum jd penanda aras yg baik..1 lg mmg ramai yg nsihat, first tri elakkan puasa sbb anak perlukan nutrisi..apa2 pn sy syorkan consult dgn doc..

first trimester tak digalakkan untuk berpuasa sebab janin masih dalam proses tumbesaran dan memerlukan nutrien yang cukup daripada pemakanan ibu. kalau awak ada rasa tak larat, pening, muntah, perut cramp, better berbuka terus.

rasanya trimester pertama x digalakkan untuk berpuasa.. nk cuba bole je try tp tghri da nmpk bulan bintang buka la.. lgi2 first trimester ni masih dlm morning sickness lgi x perlu berpuasa..

baca komen2 risau pulak kita.. ye la.. baru 7w. tapi semangat nak puasa. tp tu lah kan.. kita x bole penting kan diri.

1y ago

ye.. sebab x tau.. dah tau ni kena la ponteng puasa jugak..

kalau dah badan mula nak lembik je,berbuka lah