Hi semua, saya nak tanya, macam mana nak tahu baby tak okay masa Puasa di usia kandungan 13 minggu?

9 Balas

Saya 14 week before puasa saya scan, alhamdulillah baby aktif. Tapi saya kecundang dri puasa 1-3. Puasa 1 pkul 12 saya rasa sakit kepala sangat2 kt ofis, saya sempat bawak buah je kt ofis makan buah je, sampai rumah nak park kereta, saya muntah kt parking area, naik lift mual2, masuk rumah muntah non stop 🥺 malam tu pengsan trbaring saja. Puasa ke 3 semalam sampai pkul 10 am je dapat tahan sebb saya tengah berjalan ttbe terus muntah tak de tanda2 pun nak muntah ttbe terkeluar mcm tu 🥺🥺 malamnya saya sakit kepala teramat sangat sanpai tak boleh buka mata 🥺🥺

sya x puasa... now 14weeks... sbb masa 1st day puasa, lgi 30mnit nk berbuka perut sya mcm krem n berangin... pstu esoknye scan cek bby tkut jdi pape... smua okey... tpi lpastu sya x berani nk puasa dah... maybe tggu lgi smnggu 2 cmtu... hihi.. sbb sya klau lapar, msti mual2...

Puasa 1 sy xpuasa sbb perot jd pedih, terus berbuka. Puasa 2 boleh puasa sbb lgsg xrasa sakit apa ii . Puasa hrini ke 3 , mual n muntah, cirit , terus berbuka. Taknak amik risiko. Rasa tak ok berbuka ja. Puasa tu boleh gnti. Usaha ja mana yg boleh ..

Buat pemeriksaan dgn doktor dan tanyakan soalan sebegini pada doktor. Sebab lain keadaan ibu dan kandungan tak sama untuk kita jadi rujukan. Sebelum bulan Ramadan datang saya dah tanyakan soalan kesesuaian saya berpuasa pada doktor.

3mo ago

Baik. Berbuka lah. Saya ibu menyusukan anak pun berbuka awal sbb hypo. 2 hari ni hypo jam 4 petang. Berbuka awal lah. Tak nak organ saya rosak, tak nak memudaratkan diri. Siapa nak jaga anak yg Allah kurniakan ni, kan.. Take a good care. Saya pre diabetes / glucose intolerance

saya pon 13w. kadang risaukn baby dlam perut ni. walaupon puasa on off. next checkup next week so memg bnyk doa ja la😭 sbb ank first fully bf 1y & mabuk🙂

Saya kandungan 14 minggu. Alhamdulillah puasa 3 hari ni okey takde rasa tk larat & lapar. Tp tu la risau jugak, kalau kita okey baby ok jugak ke atau sebaliknya..

3mo ago

Itulah.. Saya risau yang ni sebenarnya.. Jadi nak tgk apa tanda2 yang ada. Sebab kita okay.. Xtau baby ok ke tak.. Kalau kita x okay... Senang je. Terus buka puasa

Saya cuba puasa kandungan 14week , If rasa pening , perut rasa tak sedap terus buka. Biasanya lps buka dah Okay perut nya 😁

3mo ago

Nnti saya tgk kalau ada simptom yang sama ni

Mcm sy hb low sgt. Mmg xpuasa. Xpuasa pon xlarat apatah lg puasa

3mo ago

Alahai.. Semoga awak sihat2 selalu

saya pergi scan sis