Puasa early pregnancy

Salam nak tanya, bulan puasa ni kandungan baru masuk 3bulan. Possible tak kalau nak puasa time awal² preg ? Ade sesiapa pernah lalui ? Macam mane nak monitor ? Kalau baby dah bergerak time puasa boleh monitor baby aktif ke tak. Tapi kalau baby masih kecik camne ye nak monitor ?#firstbaby

8 Balas

Possible. Lgpun awal lg nk kira gerakan tu. Ambillah peluang puasa penuh jika mampu. Try lah dulu puasa sunat isnin khamis. InsyaAllah dipermudahkan. 🤲🥰 Asalkan jangn skip sahur. makan dgn nutrien secukupnya. Macam saya, doktor pakar dah advised tak digalakkan untuk saya puasa. Sedih juga , pujuk hati untuk redha. Saya cuba puasa isnin khamis, tak sampai 3 jam saya lapar balik sbb: 1. saya GDM on diet controlled. Dah ada jadual pemakanan. Kalau nak cuba puasa lg, kena buat Blood Sugar Profile test 4 kali sehari tu. Klu bacaan bawah 4, kena buka puasa sbb ancaman hypo utk saya. Klu lebih drpd bacaan sepatutnya, dah pulak gula tinggi dlm darah, mudarat pulak untuk saya dan kandungan. 2. bulan Ramadan ni kandungan saya dah sarat . Gitulah nasihat doktor pakar bila saya tanyakan saya nak puasa Ramadan ni. Wallahu'alam. Pokoknya, kita je tahu kemampuan kita dgn rujukan doktor. Ada rukhsah. Klu buka puasa, bersedialah untuk ganti dan /atau bayar fidyah.

2y ago

@kesuma. mudahan semuanya baik belaka tanpa mudarat 🥰🤲🌻

Saya 26w dan baru je cuba 2 hari berpuasa. Alhamdulillah ok. Kena tgk jugak keadaan badan sendiri kalau nak puasa. Kalau early pregnancy ni still loya, byk muntah, tak disarankan utk puasa. Kalau rasa badan dah kuat sikit, boleh cuba puasa dari skrg. Time sahur kena ambil makanan yg tinggi serat, protein untuk bagi perut tahan. Macam saya mmg dah rasa baby gerak, dan time puasa pun boleh rasa dia gerak lg walaupun tak aktif. Sbb belum 28w jadi belum perlu kira gerakan. Kalau sebelum tu just tgk keadaan kita jela sama ada tahan atau tak. Kalau tak, berbuka je ok jgn paksa diri.

2y ago

Kalau dah masuk 2nd trimester, InshaAllah ok. Kita lebih tahu kalau badan rasa tak sedap, terus je pergi check. Yg risau tu kalau 1st trimester atau hujung pregnancy. Saya pun plan nak puasa sunat isnin khamis sampai puasa nanti. Takat ni baby aktif je selalu 😂 moga dipermudahkan untuk kita semua nanti

saya dapat tahu saya pregnant masa akhir bulan puasa..maaa tu kandungan baru seminggu lebih. Dr cakap jangan puasa sebab takut kandungan x dapat zat sbab masih awal.. tpi kalau macam sis ni bole jer puasa sbab dah nak masuk 2nd trimester. kalau kandungan seminggu dua tu yanh kena jaga ..masa sahur wajib makan kurma untuk tenaga. Jangan risau InshaAllah baby okay

Saya Dr anak 1st sampai sekarang yg ke 4 ni semua mengandung dlm 1st trimester,cube juga puasa,klu ok teruskan klu xboleh jgn paksa bahaya utk diri n baby...klu btl2 nk puasa Masa sahur ambil mknn karbo n air yg lbh utk cover...Masa buka pun byk kan ambil air kosong,utk cover semula seharian berpuasa

2y ago

Puan ade ke pergi scan masa berpuasa tu ? Baby tiada masalah ye ? Saya plan nak try puasa seminggu pastu pergi scan baby. Kalau okay saya akan teruskan. Moga² tiada pape laa nanti.

Entahlah. Pregnancy yg lepas, baru 5w mengandung lpstu 6w start bulan puasa. Bulan baru berapa hari, check2 janin tak berkembang. Innalillah waina illaihirajiun 😔

2y ago

Betul, tp sy pun tak sure sy miscarriage tu sbb sy puasa atau mmg kromosom janin yg ada masalah. Jd sy husnuzon & redha. Tp apa2 pun, jgn la ambil risiko kalau bab2 nyawa🙏

possible puan, saya dapat puasa penuh semasa mengandung. tapi kalau ada rasa pening2 ke. jangan paksa, dan buka je puasa. takut baby kat dalam lapar

2y ago

Tapi saya risau maybe saya boleh tahan puasa tapi takut effect kandungan. Semoga takde pape laa nanti

sy xbole puasa klu prgnt sb dh brlaku 2x keguguran...xpsti kenapa tp doc ckp xbrkembang...sy risau sb skrg ni sy prgnt 4 minggu...

2y ago

Kalau memudaratkan kesihatan, takwajib puasa. Jaga nyawa lagi penting. Tu laa saya pun risau ni first baby, 1st trimester time puasa plak. Taktahu nak monitor macam mane nanti.

tidak d glakan sbb Ada kes dah .mmg rsa dri mampu thn lpar n mnm tp kcian baby dlm prut ..