Tidur

Macam mana nak latih baby tidur awal? 4bulan dah dia tapi masih tidur lambat. Siang banyak main, masih sama 😅

4 Balas

Kalau sy pukul 11 malam sy dah tutup lampu tidur. Lewat sikit sbb nak tunggu suami balik keje. Sblm tu pastikan pampers baby bersih. Bagi baby susu dodoikan dia. Nanti dia tidurla. Kalau baby xnk tido lg main2 je dgn dia dlm gelap tu 😂 bila nampak dia penat, dodoikan lg. Buat benda sama hari2 nanti dia biasa. Kalau baby terkejut dodoikn balik, kalau tu time bg susu, bg susu pastu tidurkan balik.

Klau saya, sejak dia 2 bulan saya mula gelapkan suasana bermula pkul 9. Bagi kelam, sunyi, suhu selesa.. memula mcm tak jalan sgt, lama2 dia sendiri mmg otomatik bising ajak tidur dah pkul 9. Skrg dia baru 4 bulan setengah juga

jangan ikut time dia. ajar dia ikut time kita. saya ajar anak pukul 9/10malam dah tidur. tutup lampu bilik. jangan main hp dekat baby semua. jangan agah dia time waktu tidur dia. nanti dia taknak tidur.

Ajak masuk bilik kol 9. Pastu tutup lampu. Biasa baby da tau kalau kita bawak masuk bilik mesti nak suruh die tido. Waktu siang jangan bagi die masuk bilik. Masuk bilik hanya utk tido je