keputihan

Macam mana nak hilangkan keputihan ,,, Sy keputihan mcm susu ,,,, Xberbau ,,, tapi gatal sangat 😭😭 sangat2 xselesa dah kat 1 minggu dah

12 Balas

Jgn pndang ringn pd keputihn nie klau x di rawat btul2 sy pn alamai jgk keputihn dri awl Hamil smpai skrg 25 mnggu.. bgithu doc nti dpt ubt msuk kt vagina dn ubt mkn.. sb klau dh GBS+ve bole bhya pd bayi ms nk lhir nti.. elak mkn mnis n mnum mnis2 bnyk mnum air msk.. kerap tukr panty liner dn pkai suar dlm jgn trlalu ketat.. now keputihn sy dh berkurngan sb rawat awl2 dn mkn pntg.. sy bnyk mnum air msak je..

Klu dah gatal2 tu mmg kena dapatkan rawatan dari doc terus. Selain tu, kena sentiasa tukar panty liner dan pakai panties 100% cotton. Kurangkan pengambilan gula dlm pemakanan seharian. Dan byk amalkan minum air putih. Itu apa yg doc n nurse pesan masa saya kena keputihan yg teruk. Skrg masa week 18 pun ada juga sedikit tapi dah tak rasa gatal2.

Kena pergi test tu kalau gatal. Sy hari tu keputihan warna hijau mcm kahak tapi sekejap je. Lepas tu sy cerita kat dr pasal tu, dia kata kalau kena lagi sekali terus pergi check. Tapi sampai sekaramg tak pernah kena lagi. Tapi risau jugak

sy pn tgh alami.. dh buat ujian alhmdlillah xde jgkitan.. doc bg ubt insert tp still ada, so doc ckp nrmal kalo ada kptihan time prggy sbb kita xperiod kn.. akn ok blek lps brnak.. sis cuba mkn anggur or buah2an lain insyaallah kurg..

Saya masa 8-10w pregnant kena keputihan truk sampai berketul-ii+gatal tp tak berbau . Tp alhamdulillah, cuba minum air masak je bnyk biar kencing bnyk kali dgn cuci pakai air rebusan sireh . Baru okay x de dh truk mcm tu .

Saya haritu mse 4bulan pregnant keputihan teruk jugak saya terus bgthu doc pastu doc ambik swab hntar dkt lab sbb risau ada jangkitan kuman. Doc bg ubt kena insert. Alhamdulillah dh okay.

dulu saya pun keputihan banyak berbau tapi tk gatal, kurangkan makanan bergoreng banyak minum air putih alhamdulillah kurang ,taktaulah lain orng lain cara 😅😅

klu keputihan kne rujuk doc puan. keputihan bnd serius sms hamil. boleh mengganggu baby. trus rjuk doc.

Mak sy ajar, rebus daun sireh. Buat basuhan.

Jumpq doktor. Maklumkan. Jgn biar.