susu bengkak

Macam mana mahu kasih kurang bengkak ya...risau sudah nie?...baby pun tidak berapa minum nie..

11 Balas

Kena pum juga susu tu keluar. Sama ada guna machine atau manual atau kaedah lain iaitu suruh husband yg tolong hisap. Sebab klau baby tidak minum, susu keras terkumpul mmg sakit. Ko try isi botol guna air suam atau panas sampai mana yg ko tahan panas dia lepas tu ko letak di breast ko kasih urut2 dia supaya tu susu dlm breast cair. Lagi bagus masa ni ko pam kasih keluar tu susu. Klau ko plan utk breastfeed, sepatutnya baby kena active hisap susu utk make sure flow susu badan stabil. Tapi klau x, its oke la wat to do. Bukan suma org dpt kasih minum susu badan. Tapi cuba la dulu smpai mana tahap yg maximum dlu bru ko surrender.

4y ago

Ok sia akan cuba petua sis ni kalau dapat kasih kurang² syukur la teramat...takut betul ni baru 1st baby lagi ni yang tak tahu apa² langsung. .😣

Sy letak kelopak kubis. Sejuk2 dlm peti ais tu. Cuci bersih. Lekap kn kt breast semalaman. Xpon mandi air panas, pancutkn air tu atas breast x lebih dr 3min.lpas tu kne bg jgk bayi susu. Sblm bg tu, urut dulu, picit2 tgk keluar susu ke x. Sy kena teruk jugak. Bengkak smpai tulang dada, sikit lg nk kena ketiak. Nanges xguna. Sakit pon picit jgk puting bg keluar susu. Lpas tu bg anak minum. Paksa jugak. Nk pam kuat sgt. Melecet jadinya

4y ago

Cuba rasa area nipple tu ade rasa keras tak? Sy tersumbat kt situ. Kne picit2, urut2 lpas lekap dgn kubis, sebelum bg baby minum. Bg susu keluar terpancut dulu. Ye sis mmg sakit. Selalu membengkak. Sy takot nk mkn minum, risau susu makin banyak, makin teruk bengkak. Sampaikan breast besar sebelah. Sakit nk angkat tangan

Hi sis. Saya pun baru recover dari bengkak ni. Mandi air hangat lepas tu cuba perah guna tangan bagi keluar sikit lepas tu boleh cuba pam 😊

4y ago

Sudah cuba gitu ada ok sikit² sudah😊

Sye haritu pergi urut. Mmg sakit sgt. Tp alhamdulillah susu kluar mencurah2.

Pam susu .....klu dah bengkak baby mmg tk ni minun

Saya aritu.bengkak Saya pamp je susu sampai hilang rasa sakit

Pump setiap 2 jam.. Blh buat stok bila hbs confinement

pump .dan taruh kelopak kobis di tek😁

Sis perah pakai tgn.

Tuam.. urut..pam..

4y ago

Okai sis☺️