Bengkak Susu

Macam mana nak redakan bengkak susu ye? Menyusu baby 24 jam pun boleh kena bengkak susu. Ni sampai demam dan sakit seluruh badan. ?

12 Balas

✔️tuam guna tuala yg d bsah dgn air suam. ✔️kadang² kalau cara bayi hisap salah air susu tak mudah keluar dan jadi bengkak.. ✔️pam susu dan simpan utk bayi kalau bayi hisap tapi tak surut bengkak

ambik kelopak kobis, tekap betul satu kopak kobis tu dekat breast, ouh ya btw this is my first baby so tk pernah ada experience breast feed, baruni bengkak susu jugak try cara ni sbb makcik suruh and its worth!

Tuam dgn ais. Tukang urut yg ajar. Saya pernah tuam dgn tuala panas dan ais. Pakai ais mmg lagi berkesan. Breast akan jadi lembut and lepas tu boleh pam. Mmg lancar je susu keluar.

Puan boleh cuba tuam dengan air panas. Letak air panas dalam botol dan gelekkan dikawasan yang bengkak tu. mood kena tenang ya puan. Goodlucj

Pump sis. Klau xle guna pump elektrik blh try manual guna tgn. Then tuam dgn air suam. Inshaallah cepat surut bengkaknya

yang nurse ajar, tuam guna air suam. selang dengan air sejuk peti ais tu. buat sampai reda bengkak. take care mommy!

Try lecithin.. Doc suggest this for my colleagues and its works..hope it works on u.. Try to Google it..

Tuam ngan air panas then terus pam.. Kalau milk more than demand then sis kene pam buat stok ..

tuam dgn air panas/suam dulu. kalau tak nnt takut jangkitan dan bernanah