FIRST BABY AND WORKING MOM

Macam mana ibu2 dekat luar sana kuat ya kerja sambil fight emosi. Skrng dh nak masuk 4 bulan tapi morning sickness x stop, kerap sngt kena demam sakit kepala. pening2. Hari2 nangis fight dtg kerja. hari2 nak resign . Mcm mna ibu2 yakin utk resign during prgnancy stage, and cntinue kerja balik after giving birth. Kerjaya skrng blh tahan mencabar tapi bos ok. cuma hari2 rasa trlalu penat nak bekerja. rsa sayang dgn krja sndri pun ya sbb gaji semua stable. Bnyk kerisauan bermain dalam benak fikiran. Tapi dalam masa yang sama, kesihatan mental dan emosi mcm x kuat. blh x share mcm mana ibu2 terus kuat lawan emosi setiap hari utk bekerja 🥲

17 Balas

Saya faham keadaan puan sbb saya alaminya masa TTC lg. Sy jumpa kaunselor. Setiap kali buat kerja stress naik urat di tengkuk. Langsung tak boleh fokus. Bertahun juga saya hadap begitu. Nak berhenti, ditangguh2. Akhirnya 2021, slps selesai tugasan luar, bln April saya dah tak ambil tugasan baru. Memamg income sedikit dan berkurang, tp dapatlah bayar hutang, duit i Citra kwsp semua tu sy byr hutang bnyk2, ada yg setel dah. Tinggal 1 je hutang lg x selesai. Saya buat freelance utk tugasan yg tak stress. Ada income setel hutang yg belum setel tu. Tak dpt lh nk reward diri sngt kan. tp its OK. Asalkan beban berkurangan. Rasa tenang. Alhamdulillah, bln 9/2021 sy disahkan hamil. Allah kurniakan sy lebih tenang menghadapi kehidupan w. pun income sendiri berkurang. Saya bersyukur dgn sabar, sedekah dan sangka baik. Saya percaya Allah Maha Merancang, Pemurah, Berkuasa, Penyayang , Pemberi rezeki... Setiasa istighfar, syukur dan sabar.. Mudah-mudahan Allah keluarkan Puan drpd permasalahan puan. Jika tak nak berhenti boleh je cuti tanpa gaji. Ikut pada puan dan keselesaan puan. # saya depression fighter semasa 2014/2015 dan masih ada anxiety. Jika saya tak boleh buat keputusan, saya akan jumpa kaunselor. #selfcare #love yourself

time pregnant memang sentiasa penat😅lebih2 lg 1st n 3rd trimester. cara sy,jangan terlalu paksa diri.masa kerja mana2 yg boleh minta bantuan kawan,minta la...tapi jngan sampai tk masuk akal pula minta kawan buat itu ini. bila balik dari kerja,kalau rasa tk larat rehat la.tk perlu sibuk2 buat kerja rumah.kalau tk larat nk masak,tapau siap2.especially utk 1st pregnancy.urus diri n suami sahaja.nanti 2nd pregnancy and seterusnya nak layan 'malas n penat' tu pn payah dah sbb ada anak kecil nk diurus (kecuali ada bibik yg stay in utk tolong urus). bila kita dapat rehat baru ada energy utk buat kerja balik. paling penting our own mindset.kena bijak aturkan emosi juga.pregnant ni lain sikit emosi.enjoy every journey... begitulah yg sy lakukan sebagai seorang isteri & ibu yg berkerja... lebih2 lagi tinggal berjauhan dengan family n tiada maid kt rumah.just me,my husband n our kids🥰 now 27weeks pregnant,still working,suami jauh atas sebab tugasan n urus anak bersendirian.bersalin nanti baru mama datang tolong jaga anak 😅 semoga para suami mahami situasi isteri yg sedang mengandung.

Saya masuk 6 bulan tapi alahan belum stop juga, masih lagi bekerja. Syukur tempat saya bos memahami, ada masa saya tak larat sangat saya minta wfh. Memang akan ada masa rasa penat sangat rasa tak nak buat pape lansung. Apa yg saya buat, memang akan doa tiap hari supaya kuatkan mental dan fizikal untuk hadap bekerja. Saya minta juga suami dan mak ayah untuk doakan saya. Saya cuba set dalam otak, lawan balik perasaan saya yang semua ni untuk masa depan anak jugak. Saya nak bagi yg terbaik untuk anak saya. Tapi ada hari yang tak larat, saya ambil cuti. Saya ajak suami pergi jalan jalan window shopping pun jadi lah. Time tu saya tak hirau lansung pasal kerja. Normal untuk rasa macam tu sebab emosi kita tak stabil time ni. Minta kekuatan suami untuk hadap semua ni. Saya pun tak tahu mana satu yang buat saya jadi kuat. Cuba je semua. Tapi kalau betul rasa tak mampu, istikharah lah untuk minta petunjuk apa yg terbaik untuk kita.

Sya dlu pregnant 3 bulan, msih kja jga lh, smpai dh nk msuk 8 bulan, dlu awal kehamilan, kerap sngat mabuk, pening kpala, bila tngah duduk nak buat kja, auto nak mual rsa nk muntah, lelah sngat kluar ulang alik gi tandas, smpaikn kawan tempat kja tegur, klau tak larat ambik cuti dlu, tpi hti tak niat nk ambik cuti, sbb bru start trun kja after dri lockdown, sya hadapi sja mabuk pening tu smua smpai perut dh besar, tpi msa msuk 6 bulan tempat kja pula ada positif covid smua kena swab Dan ambik cuti 2 minggu, syukur jga results swab negative, mkin hri rsa perut semacam je mungkin sbb musim wabak, sya terpaksa minta surat resign, takut terkena lgi kedua, seminggu jgalh diaorng bgi keputusan resign, akhir nya berhenti dh msuk 8bulan lbih dah slmat bersalin, syukur smua nya suami yang uruskn🤗☺️☺️, pregnant ni klau kja mental dngan emosi kena kuat, apa² pun bila dh terlampau tak larat better rest yng secukupnya..

Kalau Ikut hati lama dah resign sebab penat muntah mual nak pitam..tapi fikir diri sendiri and baby,nak tanggung semua kos as a singlemom saya kuatkan diri jugak☺️,alhamdulillah manager mcd pun okay bagi kelongaran kat saya untuk buat kerja ringan,Sebab awal kehamilan saya gugur 1 daripada kembar dalam kandungan..apapun alhamdulillah dah bersalin hujung bulan 11 tahun 2021🥰semoga dipermudahkan urusan kak, btw maaf tumpang iklan sesiapa yang belum pasang water filter/air purifier boleh pm saya..Tengah usaha untuk duit tepi beli pampers anak😭 -0193959126

Sy mcm pn jugak, byk kali nak resign atas faktor stress tempat kerja n morning sickness teruk. Tp bila sy fikir2 balik kalau sy bekerja atleast sy dpt bantu suami lg2 keperluan utk baby lahir 😊. Makin naik weeks insyaallah morning sickness akn hilg, pn enjoy je. Mcm sy fikir positif je sbb nk dpt kan baby ni sy ttc 1 tahun 😬. Muntah, pening kepala, xselera makan semua sy rasa masa bekerja. Jadi sy hadap semua masalah tmpt kerja & morning sickness dgn lapang dada. Insyaallah Allah mudahkan jugak utk puan. Sy doakan 🥰

sngt2 mcbar..dgn k'adaan diri tgh preg tp tiada ada yg btimbang rsa d dlm offce..bila p check up,mnta cover krja dkt kwn..ia ckp ok tp d blkng mcm2 dgr then blik2 chat bila nk msk offce..ada yg ckp Saya mysahkn sbb blik2 MC sbb Ada kes kna tahan d wad n kna blik2 selang 2 hri buat check up sbb Ada problem nadi laju sgt..byk la pglamn truk dr baik time krja.. last sya resign wlpn dgn brat hati sbb k'adaan ekonomi tp pkir psl ank..time pgasuh jauh n kes mkin tggi..

Saya baru minggu 15. Saya dan suami kena tanggung rumah dan kereta. Tambah baby lagi, confirm saya tak boleh resign. Saya pun selalu kena kerja sampai 10 atau 11 malam, memang penat. Demi keluarga dan baby yang akan datang, kena tabahkan hati. Buat yang terbaik, jadi contoh yang baik untuk baby. Lepas bersalin dan baby besar sikit, mungkin akan rasa sayang lepaskan kerjaya dan financial freedom. Memang tak akan sama kalau kena minta duit dari suami.

sy tewas masa da pregnant 5bulan, xmampu da nak stress2 kerja.. masa tu sy head of department, hepi bila suami minta resign sebab sy mmg xlarat nak berkerja.. sy mmg btl2 kagum dgn ibu2 yg mampu kerja smbil ngandung ni.. sy mmg xlarat =( smpai Dr pun suruh sy rehat jeee.. but lps baby lahir, 2bulan sy da dpt keje baru, sng sikit sbb work from home kan.. awk kuatkn semangat.. klu xmampu, bincangla dgn suami elok2..

saya pun kadang2 tuu macam sis jugak tak boleh kawal emosi jugak😅dengan kerjaa lagi ,penat tuhan sahaja tahu .. sebab anak pertama baru nak masok setahun nii saya pregnant lagi dah 22weeks dahh .. mula2 tuu saya rasa macam nak resign jaa kerja sebab dgan alah lagi dengan anak lagi ..alhamdulillah saya alah sampai 3bulan jaa .. semoga sis kuat ..