Tolong jawab 🥺

Maaf sebelum sy ajukan pertanyaan.. sy mohon maaf andai pertanyaan sy ni agak kurang sopan.. Sy nak tya, masa kt nak bersalin, selalunya ibu2 cukur kemaluan mcm mana? Suruh suami atau nnti tggu nurse yg cukurkan? Masalah sy, sy segan kalau suami yg cukurkan.. sedangkn masa bersama pun sy tutup lampu.. kalau siang suami nak tgk pun sy xbagi.. 😅 sy malu klu suami nak tgk kemaluan.. Sy terpikir nak suruh nurse sj cukurkan.. maybe time sakit2 tu kurang la sy malu n hadap je la.. lgpun tetap nurse akan tgk jgk utk sambut baby 😅 Selain 2 cara kat atas, ada x ibu2 cuba kaedah lain? Harap ibu2 jawab la soalan sy ye.. tq.. andai kata ada ibu2 yg rasa soalan sy memalukan or xlayak untuk di tanya, sy mohon ampun dan maaf skli lg

52 Balas

dik, cukur private part tu bkn kerja nurse dik. cukur sendiri ja kalau malu dgn suami. blh cukur sambil duduk atas kerusi, adjust kedudukan ikut kesesuaian dan keselamatan. Penting trim area situ sbb nanti akan ada luka gunting disitu, nak kena jahit, nanti kalau tk trim, terjahit sekali dgn bulu, kan perit pulak rasanya nanti 🤣 trim seminggu sekali, sbb kita tk tau bila baby nak keluar.. kalau tunggu betul2 dkt due baru nak trim, tgk2 baby nak keluar awal, kan dah terperanjat semua yg di labour room melihatnya 😂

7mo ago

Sy xcakap pun nurse punya kerja.. maksud sy maybe kurang la sikit malu sy klu nurse yg buatkan.. klu ikut hati sy, nurse buat pun sy xnak.. nurse belek pun sy malu dah.. tp tpaksa bg sebab tu keja dorg..

Sis sama macam sye, mungkin baru anak first kot. Sye nak tukar baju depan suami pun kalau part part yang tu sye kata jangan tengok 🤣 Haha kadang suami usik juga. Tapi memang segan gila tak tau la pasai apa. Sye guna cermin sis. Duduk la terkangkang dalam jamban. Cukur tak tau clear ke tak. Sye takut sebab ada la dulu sye pi klinik depa dok mengata pasal orang bersalin bulu lebat. Start situ sye jaga la jugak. Nak dekat dekat 39w tu hari hari sye buat 🤣

7mo ago

Ok ok tq ye sis.. sy da beli mesin tggu smpai.. arap2 ok la.. selasa ni nk g kk.. nk tya nurse bhagian mana yg nak trim.. kang trim atas je plak hahahahaha

klau saya.suami yg cukur kn...dri sblom.mngndung smpai laa ank nk msuk 4..mula2 mmg sy malu sbb dye jenis cek sy pnye kmaluan..lama2 da hilang rasa malu ty...hehehheh.sbb nes atau doktor mmg x buat..mlahan.doktor akan.mrh.kite sbb x cukur...kecuali klau tiba2 kite terbesalin.bby prem....sbb sblh katil sy dlu pnh kne mrh....klau sis easa malu nk suruh suami,buat je sndri...better suami yg buat...lbih bersih dn crmat...tu pandangan sy laa...ikot pada kite....

7mo ago

Tu la.. sy bkn xnak suruh suami.. sedangkan suami pun sy yg cukurkan semua part2 dia.. tp bila kat sy, sy yg malu 😅 mcm suami sis la dia suka belek2… maybe sbb tu sy malu.. masa bsama pun sy xbg dia cek

Nak malu buat apa, suami puan bukan orang lain 😂.. kalau nak nurse buatkan pun, nurse dekat wad tak sama dgn nurse dkat bilik bersalin. Jadi dah ramai2 menonton. Sy minta tolong suami je. Mmg la malu mula2 tu. Tebal kan muka. Bukan sesuka tgk. Sy mula2 tu try juga ckur sndiri. Berdiri depan cermin, agak2 xboleh capai, bawak masuk cermin kecik dlm tandas, dok atas jamban duduk tu. Time tu perut xde la kedepan sgt. Last2 minta tlg suami jugak.

7mo ago

Mmg suami sndiri.. tp awk kena phm, xsemua org boleh suruh suami tanpa rasa malu.. awk baca komen2 kat atas2 ni ramai je mcm sy.. malu nak duh suami sndiri.. nak buat cmne.. tu la diri sy.. sy mmg malu suh suami buatkan

pakai cermin pon boleh,,, cukur & rasa pakai tangan,, xdpt licin pon xpe janji senang nk beza rambut bby n x ganggu if nk jahit nty .. klo suami sanggup nk cukurkan, beri pada dia, jgn malu .. nk bersalin nty lagi malu dgn org luar bukan mahram kite... if bersalin hospital kerajaan dpt doc oncall lelaki xkan awak nk beranak sorg"... xmampu beri suami cukur, cukur sndri ala kadar, monitor pakai cermin .. sy dulu gitu

saya pulak lain. mmg minta tolong suami cukurkan. perasaan malu terpaksa tolak tepi sebb fikir buat sendiri mmg tak puas hati walau sekadar nak trim pendek 😅 suami pun okay je bantu sebb risau saya jatuh ke, silap cukur ke dan sebagainya dalam tandas 🥲 alhamdulillah kalau apa apa mmg suami bantu uruskan & mood standby je ni sebb anytime boleh bersalin 🥹

7mo ago

Suami mmg xkisah nk cukurkan.. sy je la malu.. xtau nk ckp malu tu cmne.. sbb masa bsama pun mmg sy xbg suami tgk.. nk kata pengantin baru x jgk hihihi cuma tu la sifat malu tu.. nk jgk suami cukurkan.. tp bila nk suruh je trus xjd hahahahahahah

sy usaha cukur sndiri..sbb segan gan suami...bersih sgt tu taklah kan.sbb kita nk tunduk pon susahkan..tpi yg penting kita cukur..jgn lah tk cukur.nanti segan je wktu nk bersalin..kang tk pasal jadi mangsa pahala free..sy ni ank nom 3..13 ni masuk wad da..sy jenis mmg akan cukur je..sikit ada po. cukur..main agak2 jela..sbb tk nmpk sgt.rase2 guna tgn jela..yg penting kita selesa sudah la

7mo ago

Baik sis.. nnti sy beli mesin rasa lbih selamat.. pe2 pun moga dpermudahkan urusan sis bsalin ye

better cukur siap2 dari rumah. tak clear pun xapa janji trim pendek sbb dkt LR tu xsemua misi nak tlg. tmbh dlm keadaan kelang kabut tu. cara sy, sy letak cermin dpn sy, dan trim slow2..jadikan cermin tu sbg guidance.

7mo ago

Baik sis n tq ye

Saya cukur sendiri je sis. Letak cermin dekat depan, tengok kat cermin je. Penat menunduk2 tapi saya pun memang taknak husband buatkan. 😅 tapi bila nak bersalin tu nurse check dulu. Pastu nurse kata nak cukurkan lagi nak bersih2 kan. Dr suruh bersih betul terutama dekat tempat nak czer sebab saya czer. Area nak belah tu memang dr suruh clearkan betul nurse kata.

7mo ago

Oooo klu czer pun kena trim ye? Br tau.. tq atas info ye sis..

Saya takde suggestion lain selain dari minta tolong suami. Saya 5 bulan pun dah tak larat buat sendiri. Maaf ya saya cakap ni, tapi kenapa malu dengan suami ya? Jujur saya tanya ni sebab saya pelik. Bila berdua isteri tak pakai pakaian yang mengghairahkan? Mungkin sesetengah wanita ambil masa nak buang perasaan malu tu lah kot. Maaf lari topik.

7mo ago

Yup btul.. bkn la sngaja nk buat2 malu.. sbb mmg sy sndiri xtau knapa jd cmtu.. huhu