Siapa pernah mengalami Buasir (Heamorrhoid), semasa pregnant?

(SEBELUM TU SY NAK MINTA MAAF ANDAI SOALAN NI KURANG MENYENANGKAN IBU2) Hai ibu2, semalam sy perasan yg tempat poop sy ade bengkak. Sy takda pula mengalami sembelit, & berdarah bila poop. Keadaan poop sy lembut dan tak keras. Mungkin bengkak disebabkan sy kerap buang air besar. Sy anggap mungkin buasir atau bengkak biasa. Apa yg ibu2 lakukan ye selain dari berjumpa doktor? Sy menunggu suami untuk ke klinik. ?

2 Balas

Tak tau la kalau org lain punya. Saya dulu doktor cucuk jubur dengan benda macam muncung itik tu. Sakit ok😂 lpstu dorg bg ubat cair najis ja. Lactul ka nama ubat tu tak silap

4y ago

Owh trima kasih sebab respond! 💖 Seram pulak bunyinya. Alhamdulillah bengkak tu dah beransur pulih. Sy letak minyak gamat. Maybe bukan buasi kot.

Boleh sapu ALOE VERA GEL.. Insyaallah Sejuk sikit rasanya.. Selesa jugak lah.. 😁😁 Tengah alaminya ni.. Nak duduk pun tak selesa

4y ago

Oh aleo vera eh. Ok noted! Haa😅 sy pon tengah alaminya sekarang ni. Entahla ye ke idok. Tapi harini ade perubahan rase kecik sikit. Sy sapu minyak gamat. Rasa tak selesa je, bukan rasa sakit. Awak sakit tak? Btw sy sekarang 28 weeks, rupanya memang trimester ke3 ni kebanyakan ibu2 akan jadi benda ni. Awak brapa weeks?