Start Pening Loya Lepas Consume Asid Folic

Maaf nk tanya, sblum ni sy xde morning sickness. Now 5 weeks to go 6 weeks. Tp lepas consume asid folic pg td, rasa pening, loya dll. Tak larat nya. Perut rasa nk muntah tp xleh. Sbb ttap kena kerja juga. Adakah ni morning sickness atau effect dari asid folic??

11 Balas

Cuba puan tukar acid folid brand lain..sy pernah kena mcm ni..sblmnya sy consume acid folic kk, fuhh terus muntah smpai ke sudah..try lagi sehari dua masih sama, lastly sy consume semula asid folic farmasi sblm ni, alhamdulillah ok2 sahaja..biasa la waktu pregnant tiap badan kita lain2 reaksinya..yg pnting kna kuat smngt & jgn skip mkn ubat💪

Sis sama case mcm sy, sy dah 7week, skrg sy asyik loya ja tp belum muntah2 lgi.. Bilaa mkn hilang kejap n then dtg blik..sy hilangkn loya dgn mkn dgn kuantiti yg skit tp kerap.. Tp bila bgn tido paling xbole than tp still x muntah jgk 😭

4y ago

Sama dgn sy rsa mual tp xmuntah

Folic acid tak ngaruh, maybe time morning sickness datang sis. Saya jg start dr 6weeks sampai 16weeks baru better. Be strong sis, akan lewat jg nanti.

Ada yg boleh mkn folic acid sbb bau dia itu yg mybbkn rasa pening n loya.. So utk elakknnya mkn dgn air buah mcm air oren ke utk hilangkan bau..

morning sickness kot sis.. folic setakat ni xjdkan pening ke ape2.. klu zincofer tu mgkn.. sbb sy pn mual mkn zincofer..

Tu morning sickness .. Folic asid xd effect macam tu pon .. Melainkan u telan dengan air susu ..

Xsure pulak, rasanya folic acid xde meloyakan. Puan blh cuba consume sblm tidur ke.

Mungkin faktor morning sickness tu sis. Sbb alahan dtg ni tak tentu masa & berubah2

Morning sickness kot..klu mabuk, makan apa2 pon boleh muntah

5y ago

Maksud saya kalau morning sickness, makan apa2 pon boleh muntah

Morning sickness rase nye..