GBS Carrier

Maaf nak tanya..kalau ibu yg ade GBS+ still boleh bersama suami ke ? Atau kena stop terus sampai bersalin ? Sekarang saya dah 39w

7 Balas

gbs ni masalah kaputihan...keputihan xde kacau pn baby dlm air ketuban...cuma,bila awk bersalin dr akn bg antibiotic u baby awk u elak kuman gbs tu..xyah risau..blh je proceed mcm biasa, bersama ni lg baik u awk sbenarnya sbb akn bantu awk bukak jalan u bersalin nnti..

Fyi, gbs takda bg kesan buruk pada ibu pun. Jadi boleh shj bersama. Takkan transmit ke suami. Cuma gbs perlu antibiotik time nk bersalin shj sebab bayi boleh kena jangkitan kuman

Xda mslh sis, tingkatkan kebersihan diri dan jaga pemakanan sihat smp bersalin nt ya. Baby akan on abx bila sis bersalin nt. GBS bkn STD.. jgn risau kalau nak bersama ya..

Doktor awak ada advice untuk stop bersama ke? Kalau takde, boleh je untuk bersama. Saya pun GBS+, tak pernah stop bersama dari awal trimester sampai 3rd trimester.

sye GBS+ dan Dr sye xde ckp ape2 pun psl bersama.. 3rd trimester memg da jarg bsama sbb da x larat..

1y ago

x bley bdasarkan warna je.. memg kne amek swab test kt vagina tu.. tp salah 1 tanda, kputihan yg blebihan..

boleh bersama xde mlsh. GBS bukan pyakit kelamin

Tak sure dear. Awak kena tanya pakar