GBS CARRIER & +VE GBS

Masuk 3rd trimester ni dpt thu sya ad GBS carrier pulaa.. doktor ckp akan on antibiotics bila bersalin nanti. Nak tnya siapa² ad pengalaman. BGS carrier anak kena tahan ke? Klu carrier? Yg saya sllu dgr +ve GBS anak mmng kena tahan untuk dipantau. #ingintahu #firstbaby

1 Balas

GBS carrier maksudnya awak pembawa GBS. Bila awak pembawa GBS, result HVS awak high likely to be positive in GBS. Once being declared as a GBS carrier, next pregnancy pun doktor akan remark kita as GBS carrier dan rawatan antibiotic akan diberikan setiap kali kita pregnant. Jadi ya, rawatannya ialah doktor akan on antibiotic semasa labor supaya kuman tersebut not be transmitted to baby. Sama ada anak di tahan untuk pantauan atau tidak, bergantung pada situasi ibu dan anak ketika itu. Selalunya anak akan di pantau apabila si ibu tidak sempat diberikan antibiotic semasa labor. Jadi perlukan pantauan daripada doktor. Jika kuman GBS berada dalam baby, baby akan diberikan antibiotic. Pengalaman saya, anak saya tak kena tahan. Kami berdua discharged pada hari yang sama. Sebab doktor on antibiotic masa labor.

7mo ago

Sama-sama 😊