tips naikkan berat badan

Maaf bertanya..saya ni dah 5 bulan..tapi perut x besar sangat pon..mcm baru 3 bln tu org kata..berat badan pon baru naik 2 kg..sebelum ni sampai 4 bulan baru naik 2kg..ada tips tak nak bagi berat badan naik.ke tu dah ok..sekarang sy kerap pening mcm nak pitam.tu normal ke

1 Balas

Nurse cek berat ok x? Masa berat sy turun 3kg, nurse dan doc dah risau sbb takut thyroid. So kenalh blood test for thyroid tu. Bahaya ye thyroid semasa hamil. berat naik 400-500g seminggu ok je. Nak bg berat naik, kna ada selera makan. Mkn ikut diet suku2 separuh tu. Minum susu full cream, daging merah, telur, semua tu boleh naikkan berat semasa hamil. Pastikan kadar kuantiti makanan tu ikut apa yg KKM sarankan. Search je kat media sosial pemakanan KKM. Bersenam ringan sesuai kehamilan . pening nk pitam tu normal sbb hormon, dll. Klu kerap tu mungkin masalah bp atau hb rendah atau lain2. kena bgtau nurse psl ni masa cek up.

2y ago

cari yang sesuai dgn diri. try n error ok. jngn putus asa . u can do it 🤲🤲