bayi kepala atas

maaf bertanya..ad tak cadangan tindakan untuk bayi kepala atas ..sya dh 36 week...tpi bayi kepala masih diatas

15 Balas

sy pada 36 weeks 5 days scan di Kk kepala baby masih di atas. so dpt surat refer pakar the next day and admit . doc pakar suggest buat ecv tpi ada risiko. option kedua tunggu tarikh czer. so either one still kena warded smpai baby keluar. sbb bila dah 37 weeks anytime baby boleh kluar. dorg tkut baby keluar kaki atau punggung dulu , which is bahaya lah. akan ada koyakan besar pada ibu, tmbah tmbah kalau anak first belum ada laluan. so kena warded untuk hosp pantau dari masa ke semasa. sy pilih untuk buat ecv. so hari kedua warded sy ditolak ke dewan bersalin untuk proses ecv pusing kepala baby. doktor pakar ada 2 org yg cuba pusing kepala baby dgn tekan perut kita. anggaran masa proses cuma 10 mnit sahaja. tapi proses ecv fail. baby tknk berpusing. lepas proses ecv, nurse akan check jantung baby. baby sy dah stress dkt dalam dan ada contrction. doc terus check bukaan. dah 1 cm. so immediately ditolak ke operation theather untuk emergncy czer. sbb bby boleh kluar anytme je. so be prepare je . sbb dah 36 weeks tk smpat dah nak bersujud ke ape. ramai gak bagi suggestion kt sy suruh sujud. bnyk exercise. tapi dah smua tk jlan apa lagi solution yg ada. doctor pun tk bagi peluang dah, mmg terus warded. tkut tkut baby tekeluar bontot. sy tktau KK tmpt awak tggu smpai week berapa baru dorg take action and refer pakar 😅 36 weeks kira dah kritikal.

9mo ago

scarynya dngr🥺. sakit tak ecv tu sis?

Pengalaman sy dulu anak kedua 37minggu masih kedudukan breech aka kepala masih di atas.. Try bersujud.. Cuma mungkin satu kebetulan sj.. Tp tidak salah utk mencuba... Hihi.. Klu x jadi, mmg trpksa ECV la... Utk pusingkn baby...

utk 36w mmg dh tak boleh buat apa2. satu2 cara adalah doctor akan suggest utk kaedah pusingkan baby. if kaedah ni tak berjaya baru ceaser. apa2 kaedah melahirkan baby pon xpe. yang utama awak dn baby selamat. jgn takut.

ramai mummies bagi suggestion ye. tapi ni dah 36 weeks taw. tak sempat. 😂 melainkan keajaiban dan kuasa Tuhan baby berpusing sebelum czer. smoga dipermudahkan urusan Puan Ain

Kerap sejud awkk… saye pun 36weeks kepala baby kat atas tapi try ikhtiar sujud ckp ngn baby pujuk dia pusing balik now alhamdulillah 38weeks repeat scan kepala baby dh kat bawah🤲🏻

9mo ago

Lepastukan klau 38weeks bby awk x pusing lagi better takyah buat ecv tu sakit gilaaa klau berjaya tu ok laaa klau tak berjaya terus emergency czer haaa dua2 sakit …baik mintak czer terus takde kita siksa badan kita 😭

Pengalaman sya kepala bby kat atas ..sya berjalan trus..naik trun tangga..sya suri rumah ..dlm rmh tk reti duduk diam,nk buat kerja je..tuptup kepala bby dh kat bawah😂

mak sy dulu pesan kat akak sy yg baby kepala atas, borak tiap hari dengan dia. pujuk tiap hari. ngam2 masa nak bersalin dia ok sendiri.

Dah 36week mybe solution dia ecv je sis and the rest nanti doctor yg akan decide. Btw masa tahu tu doctor takde cakap apa apa ke sis?

9mo ago

hospital bagi masa smpai 38 week

hi you , semoga segala urusan dipermudahkn, kalau masih larat , cuba buat squad sebanyak mungkin , dan pujuk bayi anda ,

sujud lamaaa tu yg nurse kk bgtaw. smbil tu sy usap2 perut dan ckp "bby tlong mama nnti ye. kite sama2"