acid folic

maaf bertanya kat sini sapa mummy mummy yg tak makan acid folic ? first trimister je makan lepastu sampai sekarang stop makan . nak tanya ada pape effect tak dekat baby dalam kandungan jika ibu tak makan acid folid ?

17 Balas

Kalau tanya kat sini ada yg kata bole ada kata tak bole. Sis ikut la apa yg sis rasa baik utk badan utk baby dlm perut tu. Kalau ikut kita kat malaysia ni apa yg doc saran tu yg terbaik utk kita dan kandungan. Tp kalau rasa nk ikut negara lain terpulang pada diri sndiri. Tapi kena ingat satu badan kita tak sama..ada org xmakan sihat hb ok baby pun ok..ada org mmg ikhtiar dan usaha nk prevent dr blaku kecacatan pada bayi dan xsalah kalau kita nk ikhtiar yg terbaik utk anak. So tepuk dada tanya akal sndri. Jgn dgr cakap2 org.

Sis mungkin boleh google lebih sikit berkenan asid folik ni. Follow Dr. Imelda dkt facebook, tv, siti awe video berkenan asid folik. First trimester mmg kena makan utk elakkan kecacatan bayi. Google kecacatan apa yg bayi alami kalau ibu sendiri tak makan. In fact kita kena makan 3 bulan sebelum kahwin tau, dan terus makan sampai sebulan selepas bersalin (doc saya bgitahu) Makan dan jangan berhenti :)

Kalau syg kandungan, jgn stop makan folic acid & ubat2 yg doktor bagi.. Melainkan ada sebab2 tertentu doktor akan tukar ke ubat lain yg masih ada folic acid (Eg: Zincofer, obimin...) .. Folic acid sgt lah penting utk pkembangan baby & kurangkan risiko kecacatan.. Apapun refer pada doktor & nurse ya

Kalau sis dah lengkap makan makanan seimbang dan berkhasiat utk baby , dah tak perlu makan vitamin2 tambahan tu . tp selalunya ibu2 mengandung ni kan ada alahan2 , mungkin makan pun ala kadar je so doktor memudahkan kita makan vitamin utk bantu tumbesaran baby. Sis boleh makan ikut gambar ni

Btl ke sembelit tu dri acid folic??atau dri vit lain..sbb acid folic x myebabkn sembelit..knpa acid folic di ambil dri awal smpi bsalin ada sbb contoh maaf kata dia blh myebabkan kecacatan bayi,dri segi tulang,tempurung kepala,benjolan d blkg bayi dan mcm2 lg.sbb tu jurse dokt suh kita mkn

https://www.google.com/amp/s/my.theasianparent.com/folic-asid-untuk-apa/amp, untuk apa acid folic sekiranya x blh mkn acid folic yg biasa bg tau nurse dgn doktor nnt dia akan bg yg lain mcm iberet atau obimin

Acid folic x mbuatkan susah buang air besar sis. Sis ada ambil iron tablet skali ke? Sy haritu ada ambil iron tablet sampaikan sy sembelit mkn iron tablet tu. Last2 tukar ke obimin. Baru okay.

5y ago

Xda bau pula. Cuma saiz besar sikit. Serupa saiz antibiotik tu je.

Asid folic is very important to your baby.. Baby perlu asid folic utk elak kecacatan pda tulang blkg dan tulang otak.. Sbb tu kita dgalakkan utk mkn asid folic dri 3bulan sblum mmgndung lg..

sekarang ni berapa minggu dah? ada dapat supplements lain tak dari kk selain asid folic? asid folic tu sgt penting. sbb tu kena makan sebelum kehamilan lg. apatah lagi kalau dah disahkan hamil.

sy pernah baca article luar negara.. acid folid 2 xbgs sb telah diproses.. so amk acid folate cntohnye dr sumber buah dan sayuran spt bayam dan brokoli..