Folic acid utk mummy?

bila kite kene stop makan folic acid ye? sy sekarang baru 4 weeks pregnant dan x tau bila boleh stop mkn folic acid.

22 Balas

Foloc acid ni sebetulnya kena makan 3bulan before kawen and after pregnant. Lepas 3bulan pregnant, dh kena makan vitamin cth mcm zincofer. Dlm zincofer sendiri pun dh ada folic acid tp tak banyak la so takpayah dah makan asing dgn folic acid lain

Kenapa nak stop? Folic acid bagus utk pkembangan baby. Even vitamin yg doc selalu bg pun dh campur folic acid. Mcm saya doc bg iberet yg sekali dgn folic acid. Sampai bsalin continue mkn

2y ago

Saya bru 5weeks xthu nk mkn acid folic mne

Bila sy warded last month,time tu pregnant 13w. Doc o&g advise stop mkn folid acid sbb dh 3 bln pregnant..no need to consume. Cuma mkn obimin. Obimin is complete for mom n baby.

4y ago

Thank you sis kongsi pengalaman.

Klau saya doktor suh mkn sampai bersalin... 4week masih awal...lgi kndungan... Folic acid ni pnting untuk membantu perkembangan bayi dlm kndungan...

Bulan ke 3 dah stop makan folic asid yg sebiji2 tu,slepas tu smpai skarang tukar vitamin yg include sekali ada folic asidnya.

knpe nak stop??huhu...ad alahan ngn folic acid ke??kcik je tuannya...telan jela..tuk tumbesaran bby awk jgk..bukan org lain..

4y ago

iyeee. zincofer tu sendawa klua bau besi...terus mual nk muntah..pelik2 ibu pregy skrg..myb diorg tlepas baca kot y ad anak mnggal after dilahirkn sbb mak dia xmkn folic acid..kecik je tuannya..bukan besor pon..alahai

Saya makan jer, memang vitamin yg sy consume sebelum & selepas kawin. InshaAllah dapat bantu hb awak jugak.

Makan sehingga nurse nasihat sruh tukar ubat lain. Bgantung pada condition badan semasa awak.

X boleh stop.folic Acid untuk mengelakkan kecacatan tulang belakang bayi.

tak perlu stop , bila Doctor suruh makan , makan je . jgn ikut kehendak hati