air selusuh

m nak tanya air selusuh tu mnum bila ya ? elok ke minum

17 Balas

Sebenarnye x di galakkan pon minum selusuh, sbb takot sakit kontraksion kuat, tp jln baby nak klua x bukak.. Baby bole stress kat dlm, last2 czer.. Tp... Kalo nak minum jgk, bia la da pembukaan 4-5cm keatas ke, dgn sakit kontraksion sekali.. Mudah2an cepat & membantu.. Ape2 pon mse minum tu doa la same, moga membantu proses kelahiran.. Sy dlu mse anak first x sempat minum, bwk je g hospital.. Smpi2 da bkk jln 6cm,turun LR da 8cm..x dan dgn air selusuh.. Anak no. 2 plk, jln bkk 3cm..sempat minum seteguk je.. Pastu kontraksion kerap sgt, x lama pecah ketuban terus fully, nak meneran da.. Alhamdulillah, dua2 Allah mudahkan bersalin 🤲

4y ago

Ye btoii sis ckp .. X dgalkn sbnrnye .. Sbb laluan xbukk tp dah sket sgt .. Sye mnum pn dh bukk byk cm .. Alhmdllh trus nk kua bby ..

Suami ada buatkan air yasin. Tak sangka jadi mcm air selusuh. Terus contraction 5min dtg nonstop even bukaan baru 1cm. Stop minum air yasin baru lega sikit. Sambil tunggu masuk ward masa bukaan dah 2cm, sedara bg pulak air zam2. Dtg balik contraction 5min, nonstop dari 5pm Selasa sampai saya bersalin esoknya pukul 11mlm Rabu. Rupanya nurse ckp tu semua sama mcm air selusuh. Lembik habis badan. Saya tak tahu ingatkan air selusuh tu khas ada bacaan dia 😅 Lepas ni serik dah nak minum air yasin/zamzam selagi bukaan tak penuh 😥 Apa pun alhamdulillah selamat bersalin normal dgn 10 jahitan. Sakit sangat main teran je xhingat 😂

4y ago

Ya sis sampai sekarang saya serik nak mengandung sebab takut nak bersalin, teringat hahaha. Ckp kat suami cukup dulu sorang haha 😅 Semoga dipermudahkan ya sis bersalin kali ni nanti hehe 😘

Sbnrnye xdigalakkan sbb akn mnyebabkn contraction tp bukaan msh kcik. Tp sy pnh la mnum.sbb da mati kutu duk melenggang sminggu cuti msh xbranak. Last suami mtk tawakal mnum jela sbb cuti dia da abs😅 mnum 3pm mgrib sy trun air tp da brcmpur najis. Sakit xda. Bole chill lg. Tros ke hspital dan kene tolak emgncy czer kes ank da berak moderate based pd pad tu. Bkaan bru 2cm. Sy alami sakit lps dipecahkn air ketuban tu. Ms xlm tros kene czer dan slamat😋

Nurse n doc xgalakkn..jika dh ada bukaan blh kut.. jika blum ada bukaan better jgn sis..tkut bby lemas sblm smpai ms bukaan tu buka pd size spttnye dan ms.tuk bersalin..nti xpasal kena emergncy czer nti sis jika lm sgt sakit lepas minum air selusuh.. apa2 pn mg d pmudahkn segalanya..aamiin

4y ago

Terima kasih amin🥰🤲

Sy masa bsalin x smpt nk mnum air selusuh..😂 sbb org kata masa bukaan dh 5cm ke ats baru mnum .. sy dri 2cm then 2jam lps tu, check bukaan kali ke2 trus 9cm then trus masok lr.. smpai tlupa sy ada bawa air selusuh 😂😂

Sya dlu mnum time ngh contraction kuat, bru la sya mnum...tu pon sbb nk bgi bukaan cpt, tpi memg brkesan, sya mnum seteguk jek baby tros nk klua, dktr tros bwk sya ke lb tros 😅😅

4y ago

Klau nk mnum sis, tgu bukaan sis dh bkk 3-4cm and ad contraction kuat bru mnum, jgn blom time dy lgi sis dh mnum bhye kate org tua...🤭🤭🤭

klo KK sini mmg x galakkn sbb dia beri kontraksi yg bkn sendri jadi . sbb air selusuh tu kn air bacaan mmg ngam sgt . depends pd msing2 .

Saya bersalin ank no 2 minum sblm sakit.. Mmg x terkata la sakitnye.. Skrg tgh tggu bby yg no 3 37w rse takut plk nk mnum air selusuh lg😂

Saya buat minyak.. Minum n spu time dh smpai masa time sakit perut tu.. Kalo smpai kat hospital susah dh nk minum. Hehehe..

x sempat minum pun.suami ada buat kn air bacaan yaasin. ank dh sebulan air tu masih ada lagi 😂