Air selusuh

salam nak tanya wajib ke minum air selusuh bila nk bersalin?

12 Balas

Sy prnh trminum air selusuh tuu. Mklum lh bby firstkn tda pengalamn lnsung. Mntua sy bwakn. Untk memudahkn brsalin. Tpi mntua sy lupa psan. Air tuu kna minum klau pmbukaan 5cm atau lbih dri tuu. Tpi sy mnum air tuu awal2 . Sy da trlbih due. Tpi kna tdur d hspital 1 mlm. Sbb pgi tuu kna ksi msuk ubt . Bru ubt 1 msuk dlm jm 6pgi. Tgh hri tuu da memulas. Sy mngis2 nonstop. Smpai2 jm 3ptg darah da kluar. Doc check bnyk kali. Bru 1cm ssah . Serius mmng kna teruk sy time tuu. Sbn trminum air tuu awal2. Tpi alhmdulillah sy selamat brsalin bby boy first pda jm 9mlm. D sbbkn sy tk pndai nk teran. Sy pksa kna jahit brjam2.

5y ago

Kan. Smpai2 doc tnya ada mnum tk air selusuh. Sbb tkut kna mraa. Ckp tkde 😂

X wajib mnom pon.. Saya bru lpas bersalin.nk percepatkan bukaan lebih baik awk byk buat senaman pernafasan n byk kan berjalan.saya kol 10.30mlm 20hb sakit contraction g hospital cek bukaan 5cm.masa ni dah dlm labour room, tapi doktor bg jln2 luar wad n suami.sambil2 jln senaman pernafasan msih saya buat bila contraction mkin kuat.kol 12.40am 21hb saya slamat lahir kan baby boy 3.1kg.

saya xamalkan pun, cuma sy amalkan doa nabi yunus smpai mulut ni dh tk bole nk cakap. alhamdulillah, cepat sgtt keluar, sakit msa subuhh, baby keluar pkl 1150 tghr. bukaan sy pn skjap sjaa. tp lebih baik, msa sakit tuu, kmpul tenaga, jgn lupa makan, doa nabi yunus amalkan smpaii habis.

Doktor ada bgth, xwajib utk minum air selusuh.kalau belum buka bukaan dia mcm paksaan dan lagi teruk koyakkan.jadi kalau boleh banyakkan baca mengenai hypnobirth atau pn bersalin dgn tenang.in shaa allah okayy sis😊

Jangan sis. Doktor or nurse marah kalau kita minum air selusuh. Air yasin/air zam zam or ape2 air yg dibacakan. Air tu hanya mempercepatkan sakit tp melambatkan buka jalan

Tk perlu...better makan coconut oil je.. senang nak bersalin, tanpa koyak.. baby mudah je kluar ( nasihat sorg kawan sy dia bru bersalin..)

X wajib pn..tp dr pilihn sdri.jika bukaan lbih 5cm.ble minum, spaya mmudahkan pmbukaan serviks.tpi klu blm da pmbukaan.bru contraction.better not lah..

5y ago

sy dulu xminum..skang tggu ari kalau wajib nk cari air slusuh tu..

Dulu masa saya bersalin, nurse melarang minum air selusuh melainkan bukaan dah 8cm. Kesian kat ibu nanti sakit lebih, tapi bukaan masih sama

5y ago

Aamin. Semoga dipermudah. Tak perlu dah amik selusuh. Amalkan baca surah Yunus. In Shaa Allah

Sy mnum Air selusuh start dr 7bln yg suami sy buat sndr ..yg suami dh bacakn doa..

Saya just sapu kat prt ms mengandung. Ms brsalin x dan mnum pon sbb 4cm dah msuk labour room.