Family planning (nak tya pendapat para mama)

Lps bersalin,misi KK kata WAJIB/HARUS pakai perancang,padahal jarak yg no2 dgn yg bongsu ni 5 tahun (anak sulung dgn no 2 beza 3tahun dan disuruh dktr dr hospital untk merancang sendiri semasa bersalin anak yg kedua). Masa tggu kandungan yg ke3 ni pun 3taun menunggu baru ada rezeki lagi 😔 Bukankah family planning ni sepatutnya kita sendiri yg rancang ?? atau rule skrg dh berubah 🤔🤔 **MERANCANG SENDIRI DARI ANAK PERTAMA**

2 Balas

rasa nya depends on individual..mcm sy pun dlu ms lepas bersalin nurse seboleh suruh sy ambil perancng keluarga..tp sbb sy dlu ada kes endo stage 4 tak sesuai utk ambil pil perancngn kluarga termsuk apa shj jnis perancng..jd sy merancng sndri..sbb kita lebih tahu keadaan bdn kita bagai mana dan apa effect akan brlaku jika ambil peracncng keluarga.. alhamdulillah skrng ank umur dh nk msuk 4 tahun...cuma last year awl bln 12 sy keguguran.. takde rzki tuk dpt 2nd bby..tp rsnye jika kita dgn pasangan jnis yg blh bkjesm dlm merancng kelahiran ank .in shaa Allah boleh je merancng sndri tak perlu follow kk suruh kita merancng ikut yg mereka mahukan..😉✌🏻mg dpmudahkan segalanya..aamiin

2y ago

sush juga an kalau dpt nurse mcm tu..hew3.. lg la kita dr tak stress jd stress kan puan...sushla smua nk bukti bagai😅..bkn stress je blh dpt kalau gini ..mau blh jd upgrade ke depression terus..pdhal bnda tu simple je kan..tp dia blh jd isu dkt dorang... bnda kecil tp blh jd bsr...

Dorg xboleh buat apa2 procedure tanpa kebenaran,, klo dorg paksa jgk, ckp je pakai kondom... 😒😒

2y ago

buat bodoh jela sis... sy amik perancang smp sakit.. dinding rahim menipis... smp ke tua bila pertengahan bulan wkt subur, rs rahim di toreh2.. xde sp nk bertangung jawab.