Family planning -Kondom + kalendar

Nk tny, ada x yg buat family planning hanya dgn kondom + refer kalendar.. maksudnya xde ambik apa² perancang lain lah. Boleh tahu korg berjaya berapa lama hanya dgn guna kondom dan kalendar nii?

15 Balas

Alhamdulillah berjaya.. anak dah 5tahun... mmg xpernah ambil perancang obat ape2... pelindung pun kdg pakai kdg x.. 😅🤭 insya-Allah kalau dua2 berkerjasama, ok je.. 😊 period pun teratur.. and now tgh pregnant anak kedua 31weeks.. memang plan nak anak tahun nie sebab ank dah besar dan pandai berdikari... due awl sept nnt... 😘☺️ doakan dipermudahkan bersalin normal nanti dan suami dapat teman.. aammin.. 🤲🏻☺️

2y ago

Semoga berjaya berkerjasama... insya-Allah boleh... 🤭😉

guna kondom dengan refer kelendar ni, tak ada masalah bagi yang period teratur. tapi masalah bila kita terlanjur tu. haha.. saya pernah amik depo lepas tu pil. tak serasi sampai mabuk muntah2 then berat badan naik dari 48kg ke 58kg. 😌 saya try la guna kondom dengan refer kelendar. hmmm. terbabas jugak sis. sekarang fah 28 weeks dah. tapi sebab utamanya kondom la. lupa nak pakai. kena beringat nak guna kondom je atau buang luar. 😅

saya dari anak 1st sampai ank ke 4 semua kondom + calendar planning sbb period jnis regular. Period pun sy pakai apps period tracks yg blh kita bt note bila period/bila bersama dgn suami/bila ovulation day. Pernah try pil dgn inject 3bln sekali tu tp bdn xserasi n jd darah istihadah plak. Jarak stp anak sy bt gap 2thn sorang. Skrg tgh pregnant yg ke5.

saya berjaya 1tahun ja sebab maklum lah dulu sebelum nak dapat anak pertama saya ttc 6tahun huhuu so sekarang Allah da bagi rezeki alhamdullilah pregnant anak kedua lepas tuh maybe lama lah sikit saya merancang itulah plan saya lepas melahirkan yang kedua ni nanti .. ehehehe tapi dia memang kena betul2 ada kerjasama lah dari suami juga

sy mmg tk ambik apa² pil perancang. kondom pun tk guna. tp alhamdulillah haid sy teratur jd senang nk tahu bila masa subur. paling penting sebenarnya kalo nk merancang tanpa pil adalah komunikasi antara dua² belah pihak. anak skrg dh 3 tahun, alhamdulillah tgh pregnant 17w sbb mmg rancang nk beranak tahun ni 😊

saya sis..mmg guna cara ni.sy gap anak 3 tahun.anak pertama skrg 6 tahun,anak kedua skrg 3 tahun,pastu skrg sy pregnant baby ke 3,dh 35weeks..biasa kalau period regular,komunikasi dan mutual consent penting.bincang elok2 dgn suami insyaAllah boleh je 😊

berjaya family planning almost 2 years by using condom only. plus jaga supaya tak terbabas and doa banyak supaya tk lekat dlu sbb kita ada plan. sy period teratur

3 tahun. Tp kalau period regular la. Kalau period tak regular, hormon pun tak seimbang, better consult dgn doc psl planning ni

2y ago

Decide nak ada anak, sekali try je alhamdulillah lekat terus. 😁

Sy buat macam ni .. jarak anak 3 tahun .. baru preggy lg .. tp accident punya pasal walaupun da mkn emergency pill

for 3 years boleh bertahan . tapi tiba2 sangkut but it's ok seban dah melepasi fasa kerisauan 😂