Help!

My LO is 9 months old but her weight is 6.85kgs since she is 5 months old but she hits all of her milestone. She is having 500ml of EBM and 2 solids daily. I am trying to increase her solids intake and hopefully she will gain more. Anything that I should do or give her to increase her weight?

40 Balas

anak sy 9 month, weight 7.4. nurse kt bmi ok, normal dan tiada masalah. Alhamdulillah, insyaAllah semua ok. Walau x berat tinggi sgt, asalkan sihat dan cergas. Sy pun nak anak montel, bulat, chubby dan pejal, tp asal berat bmi ok dan sihat jadilah....

my baby 9 month weight with 7.2kg, not normal nurse said 😅 nurse suruh makan nasi 3x a day rice+vege+chic/meat+oil/santan good to increase weight now my baby 10m with almost 9kg 🥰

my bby 9 months old juga, berat Alhamdulillah 8.45kg, tinggi 70cm. sblm ni selera mkn dia tak ok, kulit sensitif, sembelit... Alhamdulillah lepas tukar kpd susu kambing, selera mkn dia baik, kulit dh mulus balik, dn tak sembelit lg...

anak sy umur 9 bulan sebelum ni mkn ok bru suap cepat nganga mulut mtk mkn mkn pun selera sejak msuk 9 bulan ni npk kurang selera mkn ..dh 3 ari xshat bru baik dri demam cuma tggl btuk dan selsema mkn pun stkt 2 suap mtk blik..

https://youtu.be/5IrBUFmQKec hi mommy, anak sy 5 bulan checkup xnaik berat, lepas 6 bulan sy bagi makan dalam senarai sayur buah sy beli dalam link ni terus berat badan dia naik. ank sy makan 3 kali sehari + snack

anak saya 9 bulan 18 hari berat 7.2kg sekarang ni dia macam tak nak makan sgt... makan 2 atau 3 suap je.. dah bagi food finger, dah bagi makanan berkuah tp masih x tau macam mana nak kembalikan selera dia

3mo ago

Sama. Makan sesuap dua je. Main lasak.

boleh buat sbgai breakfast or supper ptg kee..klau kita yg dewasa ni pon mkn kdg smpai 5@6 kali sehari ni kan baby..maximum 2@3 kali shari utk bby...mknn pon kne brubah2 bg naik selera mkn diorg..

ank saya 9m mkn bnyk tpi berat masih 6.2 ada x ibu2 kt cni thu cara nk naikkn berat bby saya dh cuba msk mcm dktr ktakn stil sama,bby mkn bnyk tpi xthu lh knpa berat xnaik sngt

Is she healthy and eating well? U dont have to worry too much mom. But u may try appeton drops but please ask GP/paeds first whether it’s necessary ya.

anak sy 9bulan 9kg. makan 2kali sehari. Sy banyakkan bagi ikan berbanding ayam,sayur, buah,nasi. ebm 30oz sehari.baby tak nak direct feeding