Help!

My LO is 9 months old but her weight is 6.85kgs since she is 5 months old but she hits all of her milestone. She is having 500ml of EBM and 2 solids daily. I am trying to increase her solids intake and hopefully she will gain more. Anything that I should do or give her to increase her weight?

44 Balas

samaaa. mybaby 9month berat 6kg..sor far makan mnm semua ok..tp tulaa beratt still tak naik banyakk..since 6month dah kena reffer pakar pemakanan n Evey months kena jumpa doctor 😄..as long baby aktif sihat sy ok lagi.

5mo ago

betul tu. bulan depan follow up psp lg. x tau la camne.

If she reach her milestones should be ok..mine maybe because boys, drink a lot in average 900ml-1.1l daily..but nurse ask him to take 3x solid food daily. So he's around 9.6kg now..if your baby still eat 2 solid food and nurse say it's ok, maybe can add snacking like rice crackers, fruits or sweet potato..

anak sy 9 month, weight 7.4. nurse kt bmi ok, normal dan tiada masalah. Alhamdulillah, insyaAllah semua ok. Walau x berat tinggi sgt, asalkan sihat dan cergas. Sy pun nak anak montel, bulat, chubby dan pejal, tp asal berat bmi ok dan sihat jadilah....

My baby 9m 7.1kg. Susah sedikit nak naik kan berat badan dia. Skng sy tgh try letak santan utk menu dia setiap hari. Masak dgn unsalted butter kadang2. Every morning sy akan bt breakfast dia dengan kuning telur. Skng ni ada peningkatan 300g dlm 2 minggu.

my baby 9 month weight with 7.2kg, not normal nurse said 😅 nurse suruh makan nasi 3x a day rice+vege+chic/meat+oil/santan good to increase weight now my baby 10m with almost 9kg 🥰

2mo ago

nak jg resepi🙂

anak sy umur 9 bulan sebelum ni mkn ok bru suap cepat nganga mulut mtk mkn mkn pun selera sejak msuk 9 bulan ni npk kurang selera mkn ..dh 3 ari xshat bru baik dri demam cuma tggl btuk dan selsema mkn pun stkt 2 suap mtk blik..

my bby 9 months old juga, berat Alhamdulillah 8.45kg, tinggi 70cm. sblm ni selera mkn dia tak ok, kulit sensitif, sembelit... Alhamdulillah lepas tukar kpd susu kambing, selera mkn dia baik, kulit dh mulus balik, dn tak sembelit lg...

3w ago

Bg susu kambing apa sis?

https://youtu.be/5IrBUFmQKec hi mommy, anak sy 5 bulan checkup xnaik berat, lepas 6 bulan sy bagi makan dalam senarai sayur buah sy beli dalam link ni terus berat badan dia naik. ank sy makan 3 kali sehari + snack

Baby sy 9bulan berat 6kg lebih skrg doktor amik air kencing dgn darah dia sy pn dh bg mcm2 mknan. Hari ni bg mash potato tp ank sy aktif dgn lasak lg sy pn buntu dh nk masak apa lg. Appeton pn dia mkn dh.

anak saya 9 bulan 18 hari berat 7.2kg sekarang ni dia macam tak nak makan sgt... makan 2 atau 3 suap je.. dah bagi food finger, dah bagi makanan berkuah tp masih x tau macam mana nak kembalikan selera dia

7mo ago

Sama. Makan sesuap dua je. Main lasak.