Frust dgn service Doc ED, and Nak tanya If ada Yang tau

Hi, lately saya ada post psal Anak 6m genap demam on off. Dari raya ke2 until now, dr start demam saya Mmg jerlum, on pcm for baby, smpai raya ke3, suhu naik 40.2, saya terus direct ED. At first MA Dieorg terus masuk ubat bontot Kat bby saya. Pastu kena Tgu 10min Baru dpt jumpa doc, doc just tanya semua, Nasib saya Mmg jenis tangkap Gmbr suhu,n najis anak.. If saya xda proof, Mmg Dieorg xkn proceed next step which is ambik darah,Ini pun saya sndri yg mintak ambikkan darah. Sbb Anak saya xda flu, batuk or muntah. Hanya demam panas. Bila da ambik darah, Baru la Dieorg nak drip IV n baby kena pantau Kat wad sementara. Bila da 8jam Kat wad, result darah keluar semua ok. Suhu pun da turun, boleh diacharged. Time ni baby da ok nak menyusu, masa nak suap susu saya perasan Kt bibir dulu ada mcm bintit ulser n Kt lidah sikit. Ada saya tunjuk Kat doc tu boleh check ni apa. Sbb Kt Bhagian gusi Tapi Bukan Kt gigi bawah yg Tgh, Tapi bhgian gigi geraham. Terpikir xkn la geraham nk tumbuh dlu Sbb ni Anak 2nd. Apa yg doc tu ckp “xda apa ni, Lap je puting selalu”.. Sbb time tu nak Balik dah saya just tnya pasal suhu naik semula je, Dia suruh dtg Balik if 5hari xsurut. Esoknya Lepas Balik ke rumah, Anak xnak menyusu, mcm mulut Dia Sakit, minum sikit melalak smpai Dia kembung perut. Saya check bintit2 Kat bibir makin bnyk. Ada ke ubat ulser untuk baby? And n hilangkan kembung baby? If gripe water elok tak bgi Kat baby?

6 Balas

percaya naluri ibu. kalau rasa xkena. bawa pergi hospital lain. sy mcm tu. kalau rasa lain mcm, kadang apa yg dr ckp sy dengar je. tp tetap percaya naluri sy. sbb kita yg kenal ragam ank kita. ada la tu something xkena. bawa je pergi jumpa dr lain. check mulut anak.

ubt ulser blh cari farmasi y Jenis spray khas utk bb..bb kembung sbb x mnum n asyik menangis x slesa mulut..so klau ank fm bt kan susu sedikit sejuk n bg dgn shringe

bwk peg klinik lain.. cte dr awal smpi la ade ulcer dlm mlut..

pg klinik swasta. tkut bru nak jadi hfmd.

better pergi hosptal lain

Dr x cek for hfmd ke? 😰

1y ago

ye. hfmd ni sakit mulut kaki and tgn. selalu nya start dgn demam. sbb tu kalau ank demam terus je bwk pegi klinik, xperlu lah nk jerlum dulu ke tunggu suhu dia naik tinggi2 baru nak pergi. selalu nya kalau pg klinik swasta doctor utk bby yg demam doctor akn check pernafasan, tgn kaki mulut, kot2 hfmd bru nak jadi. kalau x de simptom tu dulu, doctor akn suruh pantau dlm 3hari, x elok jugak bwk pg klinik balik utk buat swab test. sbb nowadays bby yg ramai positive covid. and now pulak ade new virus yg attack baby. so mommies please pantau anak, kalau ade nmpk lain sikit dri yg selalu terus je bwk awk pg check. jgn tunggu lagi.