Anak demam panas sebab tonsil

Hi parents, ada tips nak cepat redakan demam anak? Suhu tinggi sangat, susu pun kurang minum. Dah keep jelum pun masih panas. Hari ke 9 Harini dia demam. Hospital dah pergi provide pcm, antibiotics, ubat spray tonsil saya add on beli sendri kat farmasi. Ada experience tak? Jangan suruh pergi hospital lagi which that first thing saya buat(hari ke 5 & ke 8). Darah dia ok semua ok. Cuma tonsil saja bengkak. And agak berapa hari nk surut? Edit : saya da ke hospital semula, pergi kk, then kena refer hospital untuk admitted anak. Mistake hospital xconcern demam tonsil anak saya, akhirnya buah pinggang anak saya kering now on treatment. Thank you pada yang respond. Anak saya balik dari hospital masa pergi at time hari ke 8, da kurang fluid. Tapi hospital XDA take action untuk drip Saline

7 Balas

Kalau toddler sy, jarang demam. Tapi bila sekali demam suhu tinggi 38-39. Sy akan bogelkan dia, balut satu badan dengan kain lampin. Sampai kain tu kering. Repeat sampai suhu badan dia turun. Make sure bahagian leher dengan ketiak pun kepit dgn kain basah tu. Alhamdulillah serasi dgn anak sy. Kalau jer lum dgn air asam pun susah turun suhu dia.

12mo ago

maaf puan cara puan balut anak guna kain tu cara TK btul puan.. cara puan buat boleh buat suhu lagi tinggi boleh kena sawan ..haba panas terperangkap dalam BDN ..jgn buat lagi ya ..

anak sy klau demam lps tu tonsil bengkak doc sruh bagi benda² sejuk.. sy bgi ais krim vanilla je.. utk 1y ke atas

usia baby? if baby usia 6bulan keatas, awak boleh bagi mknn or minuman yg sejuk2 utk meredakan tonsil baby

Anak umur berapa sis.

okey tq info

umo brp

umur?