Persiapan Bersalin Sebelum Due Date!

Lama lagi je due date anda, Ibu? Jom lah kongsikan dengan kami kot ada yang sama tarikh dengan anda! Hehehehe... Sementara tunggu due date tu persiapan bersalin dan persiapan barang newborn macam mana pulak? Haa, berapa % je yang anda dah sediakan?

Persiapan Bersalin Sebelum Due Date!
59 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Due 23/2. Skrg dah 37w6d. Dr bagi tempoh dalam 2 minggu ni, if takde tanda-2 bersalin jgakk.. kena serah diri 16/2 (which is 39w). Saya takde gdm, bacaan bp & hb pun ok. Takde masalah kesihatan lain melainkan sangkut urine je (Mula-2 ketone 4+ lepastu dah takde then sangkut pulakk dengan protein & glucose). Tapi baru ni saya checkup dekat kk, nurse ckp urine saya dah bersih (means dah clear dari protein & glucose). So far, belum rasa betul-2 sakit contraction lagi. Baby bergerak mcm biasa. Aktif tak kira waktu. Cuma kadang je dia diam agak lama then kembali bergerak/menendang dengan kuat. Ada jgakk rasa perut menggeras, kadang rasa mcm nak senggugut, kadang rasa mcm ada benda nak keluar dari bawah. Lagi satu, saya perasan makin dekat nak bersalin ni.. saya jadi susah nak tidur (pusing kiri kanan serba tak kena, makin kerap berpeluh even baru lepas mandi), bila bngon dari tidur badan berpeluh-2, start dari first trimester sampai third trimester mmg selalu ulang alik toilet. Btw kepala baby mmg dah dekat laluan. Kadang terasa jgakk mcm ada tekanan dekat area pundi kencing tu. Pastu since 36w, saya dah start pakai pad utk monitor if ada tanda-2 bersalin. Keputihan pun dah berubah warna jadi mcm kuning-2 hijau mcm tu. Brg-2 baby semua dah prepare. Dah standby masuk dalam bag. Seperti ibu-2 yg lain, saya pun kalau boleh tak nak induce 😭. Hari-2 berdoa & mintak Allah permudahkan urusan bersalin nanti, maklumlah first baby kan so tak boleh nak bayang sakit induce tu mcm mana + saya jenis tak tahan sakit. Saya hari-2 berharap supaya saya tak menanggung sakit lama-2. Tapi dalam masa yg sama, tak sabar nak jumpa baby. Cuma tu lah, bila mengenangkan ‘rasa sakit bersalin’ tu.. saya mcm tak thu saya dah ready ke belum. Skrg ni saya cuma boleh berdoa & tawakal dekat Allah. Saya doakan moga saya & semua yg tngh menunggu utk melahirkan supaya dapat bersalin dengan mudah & selamat 🥰

Baca lagi
4mo ago

sy doakan semoga di permudahkan urusannya..aminnn

Due date esok 9/2 tapi baby masih seronok duduk bergolek2 menarinari dalam perut 😆. Semua dah siap prepare. Tunggu baby ready tengok dunia je. Doakan sy dapat bersalin normal and tanpa kena induce ye. Doakan juga baby and umi dia ni sihat tanpa masalah bersalin nanti dan dipermudahkan. Semoga ibuibu yang tengah tunggu masa bersalin semua dipermudahkan urusan.

Baca lagi
4mo ago

semoga di permudahkan

Due 31/3 tp brg bersalin saya dgn bby masih belum siap sepenuhnya sbb ada target tunggu gji awal bulan depan baru dpt beli utk complete sepenuhnya harap2 bby kasi kerjasama mudahkan urusan mmy nya utk prepare brg kasi lengkap dulu sebelum dia nk keluar amin🤲🏼 semoga sy dpt bersalin dgn mudah sbb first mom 🥺 selalu pujuk bby mudahkan urusan mmy dgn bby sama2 ☺️, semoga semua mmy dipermudahkan bersalin dan selamat juga inshaAllah amin🤲🏼🤍

Baca lagi

due 20/2, harini last kerja. Ambil cuti awal seminggu since perut dah makin kerap mengeras & brixton hicks kerap dtg. Baby first, harap urusan bersalin dipermudahkan dan selamat. So far Dr takde mintak serah diri awal cuma if 20/2 tak bersalin lg nanti kena jumpa pakar. Then pakar decides perlu serah diri or tak sebab sy +ve gbs. Lain² masalah takde, gdm, urine, hb semua clear semoga semua mommys yg menunggu due selamat melahirkan baby dan dipermudahkan

Baca lagi

due 19/5 sehari sebelum befday suami .. ok insyaallah semoga dipermudahkan Allah 🤲🏻barang belum prepare lagi bulan depan baru start sikit2, doakan semoga Sye mudah bersalin dan baby lahir sihat sempurna, sbb hb low dari mula2 hingga sekarang doktor detect anemia tapi insyaallah Sedang cuba lagi utk naikkan hb doakan saya dan baby yee 🤲🏻🥰dan untuk IBU2 semua juga Aminn ya Allah

Baca lagi
VIP Member

due 3.3.24...brg kelengkapan baby dh prepare sikit²..itupon semua beli online..skrg 36weeks 5day..tp nk bgn bjln pon susah...sakit pinggang,kerap contraction palsu..semoga dipermudahkn segala urusan para ibu dr bersalin smpai melahirkn..in shaa allah,amiin

Due 29/3 tp sbb gdm kne bersalin 38w..skrg 33w..persiapan beg ke hosp dan brg2 baby alhamdulillah dah standby..ank ke4..semoga dipermudahkan segala urusan ibu2 semua😘

4mo ago

17/3/..,brg dh stnby siap dah...,kne serah diri awl 3/3..

VIP Member

due bulan 6 ni. hehe barang baby so far banyak dh ada, beli berapa pasang je sebab si kakak punya baju masih simpann. tinggal yang lubang2 tu dengan sarung kaki tangan, so far barang mama je tak prepare lagii

Due date 3 hari lagi 12/2 tapi baby masih seronok kat dalam . . Kitanyaa tak sabar nak jumpa baby . . Doakan saya supaya dapat bersalin normal tanpa induce . . Barang dah siap prepare 3 bulan awaii 😅

4mo ago

hi sis, I due 20 Feb 38 weeks, tak ada tanda apa2 lagi... brg semua siap tgu baby je.

37 w...last 3 days checkup dah dilate 2cm..hopefully dipermudahkan segalanya.xsabar nak kuarkan bby.xlarat beno rasa.haha.semoga segalanya dipermudahkan utk kte2 semua