Due date 15.3.24

Hi mommies to be! Saya nak tanya, ada tak kat sini yg due date lebih kurang tarikh saya jugak? Apa persiapan mommies dah buat? Btw saya first time pregnant & disahkan GDM masa 2nd time minum air gula. Result beza 0.1 camtu je🤧 jom share pengalaman mommy/or persiapan nak dekat due date ni. #firstmom #ingintahu #babymarch2024

28 Balas

Hi mommy. due kita sama bulan. sy 9/3 & skarang dah 33w. semoga urusan kita & ibu ibu lain dipermudahkan jugak ye. sy dah siap packing ii baju baby semua kecuali minyak minyak tak beli lagi hehe. tunggu 35weeks nanti bag hospital sy dah nak letak dalam kereta utk persediaan awal incase ad pape. minum air gula sekali je sebab berat naik byk & Alhamdulillah result takde sangkut pape. persediaan nk bersalin tuu skarang sy banyak gerak. masak, kemas dapur, bersih bilik mandi & tandas. ptg ii sy akan keluar depan umh jalan ii siram pokok. sy dh start aktif utk cepat bukaan jalan wlaupun baru 33w 😂

3mo ago

sy last checkup haritu 32w berat baby 1.9kg

Saya due 12/3 sis ☺️ alhamdulillah hospital bag almost done. Tunggu nak masukkan dalam kereta je. Baju2 baby pun dah settle cuci and simpan dalam almari. Carseat pun tunggu nak pasang aje. Cuma botol susu & breastpump aje belum sterilise. Utk diri sendiri pulak, dah start exersice utk prep labor, brisk walk, minum air kelapa, makan kurma. Urutan perineum pun sy nak buat tapi start masa 35weeks nanti. Semoga urusan kita dipermudahkan, Amiin..

Same date dgn sy. 15.03.2024. Tapi kebiasaannya keluar awl dlm 38w+ da keluar berdasarkan pengalaman 3 org anak sebelumnya. Baju baby semua da basuh & simpan dlm plastik zip sbb x nak habuk. Beg hospital alhamdulih dlm 90% da setel, tinggal baju maknya je belom masukkan lagi. Sekarang da bnyk jalan, x ley baring sgt wlaupun ikutkan da x larat da😂. Nk kena start minum air kelapa bnyk da, bg mudahkan bersalin, insyallah.

sy EDD 15/3. semoga dipermudahkan semua urusan mommy² semua. sy semua dah siap just blm packing masuk dlm beg je lagi. Ni baru balik monthly growth scan kat private. semalam pegi KK baby ok je kepala kat bawah. hari ni haihhh dia breech pulak. dgn air ketuban banyak 22. dgn baby xnak show muka dia just tunjuk telinga & rambut je 😅 hopefully dia pusing ke bawah sblm 36w nanti.

due 18/3 sini🙋🏻‍♀️ dan GDM on diet😁 Alhamdulilah preparation brg baby semua dah lengkap. Tinggal cuci dan packing barang utk hospital dan berpantang rumah mak. Semoga kita semua di permudahkan. Allah takutt heheh tapi tak sabar nak lalui. Moga Allah jaga baik2 baby sampai selamat lahir❤️❤️

3mo ago

sama la due.. kita pon sama tinggal nk cuci n packing barang je... sama jugak baru dpt tahu ada gdm next appoinment baru buat bsp yg 4kali cucuk tu.. kita gatai sehari sblum puasa p minum abc n mlm minum air oren ada gula..

sy edd 16/3 , brg baby & mmy dah siap pack letak dlm kete semua , yela anak first kan hehe excited + nervous juga sbb tkde experience lg .. skrg nak 32w nak jalan pun nak tk larat sgt dh , kdg jalan smbil cedok perut 🤭 skrg tgh sakit celah kangkang sbb hritu scan kepala baby dh ke bwh

Sy due 16/3 tp sebab GDM so doctor ckp by week 38 baby kena keluar so most probably date 27/2 - 3/3 tu kena induce untuk bersalin..sy sangkut GDM pun masa minum air gula kali kedua & now tgh control diet & makan metformin which is ubat kencing manis..bag hospital pun belum prepare 🫠

3mo ago

tarikh 27/2 tu sis kene serah diri ke mcm mana yaaa...sya gdm on ubat...klu ikutkan due 13/3 tpi doc kata 2 dua mnggu...14/2 ni bru pakar checkup dn cnfirm tarikh untk serah diri...

sy due 22/3 tp kena serah diri 7/3 8/3 kena bersalin dah sb gdm + gbs ..gdm mkn ubat dan insulin..tp sy tak cucuk sb fmly tak bg ..beg smua siap dah sb bby sy dh pusing bwah dan masuk laluan wktu 32w ..so kena ready misi ckap..so smuaa siap dah hehe

sy..17/3. kperluan bby smue dh beli cuma blum msuk beg lg haha.ank no.2. sulunh dlu 7 bln dh kemas beg.aduh mls nyee haha.ambk mod dlu.jgn tberanak sudah.sy pn gdm dr trmster 1 lg .n skrg bru on metfomin.lahai.tpksa laaa serah diri awl mac.😪

Samalah.. sis pon 15/3 , sangkut air gula kli kedua then point lebih 1 je .. 5.2 🤭🤭.. persiapan skg semua dh lengkap tinggal angkut beg je nnti.. papew pon jaga pemakanan .. itu yg penting.. semoga lps bersalin kencing mnis hilang yaa..