Buat sesiapa yang sedang berusaha nak naikkan HB

Kurma bertangkai mcm ni bagus. Yang ni brand yusuf taiyob. Just share -Makan kurma 2biji 1hari -Makan sayur2an jangan tinggal, brokoli, bayam bulat, kangkung, kailan (sayuran yg warna hijau pekat) -Makan jambu batu makan hari2 separuh biji atau slice 1hari. Makan buah lain pun takde masalah. Tp pisang&jambu batu boleh bantu naikkan HB -Beli pati delima (sy guna brand gulsan sbb murah) minum 1 sudu tambah air sikit (rasa mcm ribena) 2 kali sehari, nak minum pastikan jarak 1 atau 2 jam lepas makan. Sy minum pati ni dgn makan ubat KK bg sebelum tidur. -Kalau nak minum susu/makan roti pastikan jarak 1jam atau lebih kalau nk makan makanan yg ada vitamin&zat -Minuman yg namanya teh, kopi&milo kalau boleh jgn minum utk yg HB low. Kalau kat luar sy suka minum air limau/lemon je 😅 -Sekali sekala minum lemon atau limau kasturi suam2 tanpa gula. -Kurangkan minum minuman yg ada campuran susu tin(yg ni tak ikut pun tak apa) Lain orang lain cara. Kalau banyak duit boleh beli produk yg tambahkan HB atau beli susu kambing buat yg tak ada alahan dgn susu kambing. Beli yg ada campuran delima. Yg berdarah O mesti ada bawah 10 susah nak naik kan? Digalakkan minum susu kambing je cpt sikit naik. Jangan give up ok, ikhtiar, cuba jaga makan 💪🏼 semoga dimudahkan urusan semua ❤️ #35weeks

Buat sesiapa yang sedang berusaha nak naikkan HB
9 Balas

Milo tak boleh mnm ke sisi,sebab saya kalau kopi,teh,nescafe,semua tu saya tak mnm lah..saya hanya minum Milo sahaja..Milo pon sama ke sisi tak boleh ambik..🙂saja nak tahu..saya hb check 17hb hari tu hb11.3,sebelum tu 11.8hb,turun sikit hujung nya..risau jugk low ke bawah..turun hb 10.

2y ago

Ikut badan. Ada org minum milo HB turun. Sy minum milo HB drop. Ada org yg minum milo HB naik. Kalau HB drop lepasni cuba kurangkan milo/tak minum.

setahu aku jenis darah O nieh ada effect pada baby baru lahir dapat kuning yg tinggi... nurse sya yg bgtau, bila dah baby lahir banyak kan menyusu badan.... ia nya tak ada kena mengena dngan HB

2y ago

Iya dapat kuning tinggi pun sy ada dgr. Maaf lah ya sbb ramai yg sy kenal yg berdarah O ada masalah HB. Jd sy just share untuk yang ada HB low sahaja. Alhamdulillah kalau yg mengandung HB ok ☺️

ye sy tgh mengalaminya 😅😅 tp belum bacaan bwh 10 la, cuma cukup2 mkn je hb nya kata nurse..sbb 11.6 😂semoga sy terus sihat dan baby pun sihat...ibu tgh bekorban ni puasa kopi 😂

Darah O hb mesti bawah 10? Sya darah O hb 12..sbb xsmua drah O hb bwah 10 setiap org berbeza2..first time dgr darah O hb mesti bwh 10 😅

2y ago

Maaf lah ya sbb ramai yg sy kenal yg berdarah O ada masalah HB. Jd sy just share untuk yang ada HB low sahaja. Alhamdulillah kalau yg mengandung HB ok ☺️

sy darah O....hb sy drop dri 11.1 ke 10.3...💆🏻....now 26w...ni kndungan ke 4...ank sy yg 3orng tu tak de mslh hb rndah.....

yeke darah O hb bawah 10? hb sy tak pernah bawah 10. paling tinggi 15, paling rendah pun 11. tp taktau la org lain😅

2y ago

sya darah O tapi hb sya 12 - 11 alhamdulillah bgtu jelah bersilih ganti 😅

Nampak sedap kurma ni,nnt sy beli🥰

gulsan tu kandungan 7 bln baru blh minumkan?

2y ago

Sy minum lepas 4 bulan 😊 habis alahan tu sy minum

👌🏻