Hubungan intim

Hi korang. Saya first trimester dan first baby. Sedikit peribadi soalan ni. Boleh ke bersama suami? Sebab org ckp boleh tp jgn berkasar sgt. Tapi saya worried je adakah ia akan effect pada tumbesaran baby. 😅

16 Balas

For me actually ikut atas bdn/kandungan, ada certain org x boleh kasar and boleh miscarriage.Some people pula okay je in any way. B4 this I'm worried about it too but based on many research that i did and getting info from the doc, as long as you didn't feel any unusual pain, it's fine (I'm 5months pregnant now)

saya pernah bersama dengan suami week 6, tapi ada bleeding sikit, so mmg stop la sbb takut, and doktor kata mgkin luka masa bersama tu, tu boleh bt bleeding. Nasib tak ada apa masa tu, baby semua okey okey sja. Tapi masa week 12 mgkin bukan rezeki saya, saya keguguran, skrg dah seminggu berpantang.

I will tell you better elakkan bersama for 1st trimester. 1st trimester badan kita akan sentiasa rasa penat letih sbb badan kita perlukan byk tenaga utk menampung tumbesaran baby pd waktu ni. Jgn ambil risiko ya and bykkan rehat dulu.

2y ago

thank q

Saya bersama husband waktu 11 weeks then ada pendarahan keesokkan hari nya… Jadi sampai sekarang 19w kami tak bersama… Takut 😅 Tapi lain orang lain lah… Mcm saya ada sejarah gugur dulu

Saya bersama saja dengan suami tapi jangan terlalu kasar jaga anak tu . Tapi lebih baik sabar dulu kalau boleh . Tapi saya Alhamdulillah anak dah 7 bulan harini :)

kalau saya takut jugak tapi suami nak jugak tak boleh nak kata apa tapi pesan jangan ganas tu je 😅 alhamdulillah dah 14w 2d hari ni harap membesar dengan sempurna 😊

2y ago

Sama la saya juga sis, saya pun cakap biasa2 je jgn ganas.. saya masih dalam 7 weeks Alhamdulillah 🥰

sy ada sejarah ggur dari awal preg tak pernah bersama kami bdua sama2 tkt ada apa2 buruk trjadi lagi😆

Better elakkan sbb terlalu fragile, blh sbbkn misscarriage. Bdn kita x sama dgn bdn org lain.

kalau boleh elak. dan explain dgn husband kenapa tak blh, biasanya husband akan faham.

Tak sangat effect tumbesaran. Lebih kepada takut rahim lemah dan pendarahan.