Gaduh dengan mertua

Korang pernah tak gaduh ngan mertua ? Sebabkan mulut mertua . Tapi Satu family suami korang Palau korang. Siap kakak2 ipar perli di Story wasap.. bila dorang gaduh , kita ni tak masuk Campur pun . Tapi bila kita kena, semua nak jadi ustazah . Seolah kita menantu yang teruk . Padahal mulut mertua sendiri yang tak elok 😞. Play victim betul . Nampak kan kita ni orang luar .

6 Balas

Sama macam saya.. trjadi sekarang ni.. Mentua pernah marahkan saya sbyak 2x.. Dan perli.. Masuk campur urusan rumahtangga.. Mengejek(Body shaming) banyak kali.. Bila kita explain dan cakap tak suka dia buat mcamtu.. Dia bawak cerita sampai anak2 dia.. ada yg sorang tu Sindir kat wassap.. playvictim cakap kita BIADAP dgn orang tua.. Sedangkan saya bcakap elok jaga bahasa n adab lagi..cuma nada siket trtekan dsbbkan mentua cakap KUAT ada sedara mara ramai kat luar..saya jadi panik dan malu..jadi nada saya tertekan nada sedih tu.... Akhirnya sya yg dperslahkan..BIADAB..tak kuat MENTAL n FIZIKAL.. Cepat melatah(padahal ambil masa 4tahun bersabar dgn mulut MIL).. terus dikatakan BARU KENA JENTIK SIKET DAH MELATAH.. Sedih saya... walhal MIL mulut lantang n tak hormat selalu kputusan saya dan suami hal2 rumahtangga nak campor brsuara brkali2.."lepasni mgandong lagi brsalin hospital kerajaan jgn swasta".. macam2..paling sedih awal2 kawen dia marah jerit waktu maghrib "TIDOR!!!!!!" saya period masa tu.. rehat sekejap.. tunggu suami.. Terperanjat dan terus trauma selama 4tahun.. baru2 ni baru selesaikan dgn mentua.. terus dperkatakan macam2.. saya pon LEFT GROUP FAMILY.. Ipar batu api dan playvictim..habis up status mesti la saudara mara tau... sedihnya

penah . last year . sy tgh mngandung msatu . bulan puasa sy xbleh puasa sbb mabuk teruk . perut xleh lapar wlaupun sejam. so kmi stay johor . saja la balik kg suami . dlm 1 hari mcm2 tjadi . smpai la sy lari kluar Dari rumah tu dukung ank sy yg umur 2tahun tgh2 mlm ya ..mntua sy ckp sy pmpuan yg xtaw Dari mna ank dia kutip jd kn Bini. nk taw sbb apa lpas ckp masatu .sbb dah lama sy sabar sblm ni . so taun lpas mood sy tak elok sbb alahan . dia Cari psai ..mmg mendapat dgn sy . dgn Suami sy pun sy maki .

maaf saya tak pernah lagi. tapi bila baca posting awak ni, saya harap awak byk bersabar naa. bagi masa dulu, kalau bole diamkan diri, mute la story semua, jgn layan. nanti da okay, cuba try pujuk. even mmg salah mak mertua, tapi sbb dia mertua kita n mak suami kita, nak taknak kita kena juga baik, kalau dia taknak n still perangai mcm tuh takpa la, at lesst awak da cuba berbaik n doa byk2x minta Allah bukakan mata supaya diorg terima awak n layan awak mcm anak sendiri okay.

12mo ago

Terima kasih bagi tips

Jauhkan diri. Buat hal sendiri. Masa ni kerjasama dari husband sangat penting utk bantu jaga mental health kita. Takpe sis kalau mereka palau awak, anggap awak orang luar. Selagi suami awak protect & menghargai awak. Memang mcm tu lah ipar2. Tetap mak bapak diorang yg diorang anggap betul. Darah daging diorang je betul.

prnah hdap jgak....sy pindah dari rumah tu..bru je bbrpa bulan tnggal ngan dorng..dh mcm2 mulut crta sna sni..rimas jdi orng luar...bgus tnggal rumah kluarga sndiri

Sabar dan bawa diri sebentar. Tak salah bagi ruang untuk diri sendiri. Bila semua dah okay dan tenang, boleh kembali mcm biasa.