Anak meragam siang malam

kkdg kita rasa down jdi ibu gagal even ni anak ke2 dia punya meragam lain dri ank sulung ..bby sy baru 2bln 12hari mmg kuat meragam siang tido kejap pastu bngun menangis malam pulak menangis sblm tido lagi satu anak sy payah sgt nak menyusu kene paksa kkdg je okay ..tiap2 mlm mesti menangis tnpa henti dlm sejam mcm tu dah tukar lampin bagi minyak panas bgi susu (tpi dia xnk mnum susu)mcm2 cara dah buat masih lagi melalak jdi stress ..ada ke anak2 yg baya2 ank saya yg org panggil colic ?mcm mana cara nak handle dahla lg sebulan nak kerja nak hntr pengasuh (nenek suami) nnt mesti pengasuh bising sbb xleh buat kerja dlm masa sama dia jaga anak org lain juga..buntu sgt

3 Balas

Ank sy colic..sabar ya mommy, handle ank colic ni mmg mencabar.. naik burn out jaga..mcm sy, sy bg susu fm.. hampir 6susu sy tukar2 sbb xserasi gn dia, tiap kali menyusu mesti menangis meneran..minum sambil tersembur2 susu..nak berak/kentut pun mcm tu jgk..minyak telon pun jgn ckp la.. apa org suggest ok, semua sy try. Dah mcm2 jenama ada.. penyudahnya minyak yuyi baru ok..kalau awk bg susu fm, cari susu yg sesuai utk baby colic, tiap kali menyusu, wajib burp kan dia. Kalau dia nangis sebelum nyusu, sapu dlu minyak telon bg dia burp jgk.. baru start susu..cuba awk try dlu, tgk jadi x..

6mo ago

alhmdullilah ada juga yg sama situation dgn saya ..baik terima kasih info ye..

ank sye start masuk 2 bulan, mcm ni jgk, nak menyusu je nngs kena susukan smbil berdiri, baru dia nak menyusu..kena pujuk2x, kdng tengah susu dia meneran pstu nngs smpai tersembur2x.. kalau nak tdr pulak meragam taknak tdr, tdr kejap terjaga, nak sye peluk, dn henjut2x smbil menangis je, mcm mcm sye dh buat untuk dia tdr lena, last last sye try beli buaian..bila malam je msti tdrkan dlm buai baru dia tdr lena..kalau tak smpai subuh dia menangis tak tdr..

6mo ago

Sama dgn anak sy.. bila letak je mesti nangis.. lagi2 dia tgh selsema.. kena mcm2 cara try.. ade malam tu try cara tu dia ok..malam esoknya try cara lain pulak baru ok.. sy banyak rujuk ig bahagian cara tenangkan anak.. mmg kena try macam2 cara smpai dia ok.. tu normal fasa dia tengah nak membesar

Puan, belajar tenangkan dan tidurkan bayi di FB BABY LANGUAGE Mungkin anak puan jenis high demand.

6mo ago

sama2 manfaat