Anak 1 bulan meragam je malam

Anak saya baru masuk sebulan. Jam 1am je start meragam smpai 5-6am. Menangis melalak nonstop. Dah dodoi dia diam kejap pastu sambung melalak. Bagi susu badan pun dia meragam marah2 kat puting tu. Kejap hisap2 pastu lepaskan marah2 nangis tendang2 pastu cari2 balik puting tetek nak nyot pastu ulang2. Susu badan bila picit memancut je nak kata xckup susu tak mungkin. Urutan perut tapak kaki smua dah buat, dia kentut je bnyak. Dodoi jap dia tertido juga tp kjap bngun melalak balik. Pening taktau dia nak ape sbnarnya. Rasa dia nak tido sbnarnya tp dia menahan diri dari tido, pastu nangis2 mcm nak beritahu sesuatu tp xtau dia nak ape sbnarnya. O#firstmom #firstbaby

10 Balas

sy pernah alami... salah sy x jaga makan... sy minum teh susu panas, minum nescafe makan pedas x jga sdgkn baby menyusu badan g bawak jumpa ustaz dia ckp ni angin ni... dia bg lah cara nak ubat... beberapa minggu jugak dia nagis gitu.. last² sy mula jga makan minum semua barut semula perut dia .. urut guna mnyak bawang putih bakar... alhamdulillah dh blh tdur elok serius rs bersalah sgt bila tgok dia mcm tu

sama ada anak awk overtired ataupun tgh fasa beralih bulan/mental leaping. mental leaping ni dtg dgn 3c. bby anak more crying, cranky,clingy. bersabar jela awk, bby sy dlu dia pnya meragam fasa ni nk tido dekat lengan dada je. bby nk duduk dekat dgn kita. awk boleh cr pasal mental leaping utk awk hndle bby. akn dtg ada lg fasa ni. bila kita dh tau jngka kita akan get ready nk hadap. huhuhuh

Mmg mcm tu sis, ad witching hour setiap kali nk alih bulan/growth spurt/mental leaping. Sleep regression tu mmg akn jadi. Paling lama smnggu anak sy, putus urat kple sy. Klau dh overtired, sia bedungkn n shushing/zikir. Tgk mne ank sis serasi, ank sy kne combine dua2 smpai besar alih bulan je itu rutinnya.

Mengalami jugak anak sebulan. Tgh nak beralih bulan 😅. Lps tukar pampers, menyusu, sendawakan. Dodoi. Nak tido nangis dulu. Kol 2.30 pg smp 4.30 pg 😅. Tak tau dah bape kali ulang step yg sama.

Dulu baby i mcm tu sebab dah overtired ataupun beralih bulan. If Semua dah buat lama mcm tu rupanya nak tidur. So start from that i buat jadual tidur. Baby overtired lagi susah nak tidur tau.

boleh buka ig @babylanguage or @bestnyamenyusu . ade kelas skli murah je. kena belajar cara tenangkan anak. susu shj x cukup utk tenangkan baby. tkut anak jenis high demand

kalau dah cek semua okay makna mmg okay lh, bertabah lah sampai 3 bulan bru akan okay betul inshAllah huhu

Cuba search 'baby's witching hour'. You will know better.

siang baby tido lama ka? anak awak overtired tu

beralih bulan kot