Apa penyebabnya ya

Kepala anak saya berkerak walaupun saya dah bersihkan setiap hari tapi masih lagi ada sampai saya stress berfikir knp masih ada kerak.. ke sbb waktu mandikan anak tu bilas tak bersih? Hmm entalah stress

10 Balas

sebab minyak dari kulit kepala dia banyak sangat. sis ambil apa2 minyak, baby oil ke vaseline ke minyak zaitun ke kelapa dara ke etc, sapu gosok2 sikit, then biarkan few minutes baru mandikan, shampoo macam biasa. time shampoo tu kalau ada sikat silicone tu, gosok2 lembut guna sikat tu. sama konsep macam kita buat oil cleansing as first cleanser bila cuci muka.

dulu masa baby anak Sy Pon mcm tu , pastu Sy perasaan die x boleh gune minyak rambut yg mcm serum, so Sy belikan sikat silicone utk bersihkan kepala masa mandi, minyak rambut tukar yg lain, alhamdulillah, nampak ok dah

selalu rajin letak minyak bg kerak tu lembut, masa mandikan boleh ambil kain sapu tgn then gosok perlahan, nnt akan luruh slow2.

craddle cap tu sis. sy beli shampoo kat farmasi khas utk baby craddle cap. insha'Allah tak sampai seminggu hilang

Guna ni sis, saya tgk ig maisarahmahmud dia pakai untuk anak dia okay terus ; BUDS FLAKY SCALP OIL

saya pakai cara org dulu2 pakai kelapa parut gosok kt kepala baby

Guna mild formula shampoo. Saya suggest Aveeno or Mustela

Craddle cap kot. Cuba try google caner nak hilangkan craddle cap

Beli minyak kelapa dara .. sapu dekat kepala tu

Cuba try pakai minyak buds tu dkt shopee ada