Kepala baby berkerak

Salam mommies. Kepala baby saya umur 3bulan+ berkerak agak banyak. Dah slowly remove tapi kerak kat kepala masih ada. Baby pulak tangan selalu xduduk diam, mesti garu2 sampai tercabut kerak & berdarah. Mommies ade petua utk hilangkan kerak dgn cepat? Saya dah cuba guna baby oil dan olive oil. Boleh keluar cuma xboleh keluar sekali banyak. Kalau usap banyak kali, kepala baby jadi merah pulak. Kalau ada petua yg boleh cepat hilangkan, mohon share ye. Terima kasih mommies

11 Balas

Sll pakaikan baby mitten tuk elak dari die mggaru..lau xok juga lepas sapu mnyak sume refer doc..mcm anak sy camtu..penuh satu kepala..jmp doc pastu doc cakap anak sy rupenye eczema..doc bg ubat terus hilang kerak tu..

4y ago

Alamak. Harap2 nye xde la sampai gitu. Ape pun terima kasih ye sis atas nasihat.

Waalaikumussalam wbt... Setiap kali mandi baby cuba sikat slow2... Insya Allah... Saya buat macam tu... Hilang semua... Cuma kena slow2 buat... Makan masa sikit...

4y ago

Ok tq sis. Saya ada buat juga cmtu. Cuma makan masa pulak. Tu yg tanya kalau ade kaedah lebih cepat. Kesian pulak tgk kepala baby. Terima kasih ye.

Masa sy dlm pantang mk sy sapukan minyak zaitun bagi lame sikit bru bersihkn gune tuala..kesat sikit2..mule2 memg merah tpi lps mndi ok da..cube try..

Sy letak santan dkt kepala anak, pstu bia skjp. Nnt kerak tu cm mengembang. Pstu bru sikat. Ltk agk2 je jgn bnyk sgt

Saya srlalu gek letak minyak, tp naik semula, bila cukur sekali lg, baru ok

Saya guna krim ni pada kepala ank saya. Bau dia mmg xsedap tapi mujarab..

Sy guna bby oil je lps tu slow2 sikatkan kerak tu .. skrg xde lagi dh

Pakai baby oil biar kerak tu kembang... Br sikat

sama la xtahu nk sapu krim ap yg sesuai

Saya pakai virgin coconut oil