Kepala berkerak

Macam mana nak hilangkan kerak kepala baby ye? Baby saya 3 bulan.. Dah buntu cari cara nak hilangkannya 😔 kadang-kadang sampai luka dia garu kepala 😥 #firstmom #bantusharing #firstbaby #ingintahu

Kepala berkerak
9 Balas

Dalam sains ckp ni cradle cap, kalau org-2 tua cakap ni taik sawan. Kepala bayi tu letakkan minyak. Kalau saya letak minyak ardorra bau pun wangi. Saya beli pakej syampu rambut sekali. Mmg best and sesuai untuk kulit sensitif. Dgn izinNya, kepala bayi saya dah bersih sgt. Letak minyak untuk lembutkan cradle cap tu. Nanti dia dah mengembang, time mandi gosok nanti tanggal sendiri. Semoga dipermudahkan sis 🌹

baby saya pun kena jugak sis saya gunakan minyak rambut brand tropika lepas mandi saya akan sapu. bila dah longkah, saya akan buang perlahan-lahan guna sikat baby. lepas tu sapukan lagi minyak tu. insya-Allah X akan berulang sis. kena rajin bersihkan dan pantau jgn bagi kepala baby berpeluh.

5mo ago

takde

sama dengan saya berkerak jugak.. apa yang saya buat,sapu minyak zaiton atau minyak babyoil sapu dekat berkerak dan gosok dengan jari jangan kuat sangat nanti skit baby,pastu biarkan sekejap,dan apabila mandiz syampu kan,kerak tu akam hilang.. alhamdulillah kpla bby sye dh xberkerak

2y ago

♥️

letak minyak rambut zaitun y sesuai utk bby to....bg kerak to lembut...sis jgn kopek....klau ank garu,pkai kn topi xpn sarung tgn dye,mse dye tgh tdo buka la srung tgn to... lgi satu jgn sikat rmbut bby... stiap kli mndi,usap lmbut2 kple yer...pkai shmpoo y bsesuaian

2y ago

minyak baby oil pn bole....minyak rmbut bby...

kalau saya haritu, time mandi memang kena gosok/garu kuat sikit dekat tmpt berkerak tu..sbb time tu je dia lembut..mudah sikit nak kopek..kdg2 kopek time lepas mandi masa kerak tu masih lembut..time keras jgn kopek..

2y ago

Aamiin aamiin.. Tq sis sbb share 🥰

Saya pakai minyak baby anakku then tunggu lembut pastu sikat guna menyikat lembut. InshaAllah hilang

2y ago

Sy dah buat mcm tu.. Lepas pd buat tu 3 ke 4 hri ade balik..

cuba pakai sabun baby cetapil beli di watson.. anak sy pakai sume kerak2 tanggal bersih & wangi ..

2y ago

الحمدالله 🕊

Post reply imageGIF

Cradle cap kan. Ank sy ada.. ada minyak and syampu sesuai. Google je utk cradle cap

letak coconut oil