Sesi Tanya Pakar Bersama Ms Faznim Binti Fazil, Pantai Hospital Ampang

Kepada Ibu Bapa Baru yang Disayangi! 🤗🌟 Seiring memulakan perjalanan mengasuh anak, salah satu aspek yang paling penting dalam perkembangan awal bayi anda adalah memastikan kenaikan berat badan yang sihat. Menyaksikan si kecil tumbuh dan berkembang adalah pengalaman yang menghangatkan hati, namun kami memahami bahawa mungkin timbul pertanyaan tentang pertambahan berat badannya dan kesejahteraan secara keseluruhan. Bagaimana cara memahami apakah berat badan bayi sudah mencapai kriteria yang sehat dan sesuai dengan perkembangan mereka? Apakah jenis makanan padat yang sebaiknya diperkenalkan pada bayi yang sudah siap untuk mencoba makanan selain ASI atau susu formula? Selain itu, apakah tanda-tanda bahaya yang harus diwaspadai oleh ibu bapa jika berat badan bayi tidak naik sesuai yang diharapkan, dan kapan sebaiknya mencari bantuan dari dokter atau pakar kesehatan? Sertai sesi yang penuh maklumat ini yang diwujudkan khas untuk ibu bapa baru seperti anda! Pada 24 Ogos 2023, Khamis, pakar kami, Ms. Faznim Binti Fazil - Pantai Ampang Hospital, akan mengatasi semua pertanyaan anda dan berkongsi tip berharga tentang membesarkan bayi yang ceria dan sihat. 📚🤗 *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Ms Faznim Binti Fazil, Pantai Hospital Ampang
15 Balas

Hi Ms Faznim! Anak saya umur 1 tahun 1 bulan, berat 7.8kg dan tinggi 73cm. Appreciate if Ms can help shed some lights on the below: 1. Apakah contoh jadual pemakanan dan penyusuan baby? Skrg saya bagi susu bila baby bangun, 1.5jam kemudian bagi breakfast. Lepas tu tidur dan makan lunch lepas bangun. Selepas lunch, mandikan baby dan bagi sedikit susu sebelum baby tidur. Selepas bangun, makan malam dan minum susu sebelum tidur. 2. Saya ada bagi susu high calorie, Ascenda. Baby kurang minum susu Ascenda berbanding susu Enfalac Baby yg dia minum sebelum ni, biasa kurang 1 oz. Adakah okay utk saya teruskan bagi kedua dua Ascenda dan Enfalac, atau sepatutnya tukar ke Ascenda sepenuhnya walaupun baby minum kurang 1 oz? Berapa banyak susu yg baby 1 tahun 1 bulan patut minum? 3. Doktor kata selepas umur 1 tahun, baby boleh makan sedikit garam. Tapi sedikit tu berapa banyak ya?Anak juga selalu nak makan dan minum apa yg saya makan. Biasa makanan dan minuman saya bergaram dan bergula. Saya perasan baby lebih berselera kalau makanan ada garam. Bolehkah saya bagi baby makanan bergaram sedikit, atau ini akan merosakkan buah pinggang baby? 4. Ada apa2 tips utk naikkan berat baby? Yg saya tau hanya titiskan Extra Virgin Olive Oil dlm bubur baby dan tambah unsalted butter dlm makanan baby. Thank you.

9mo ago

4. Ya, untuk menambah kalori makanan, puan boleh menambah minyak (sebarang minyak) atau lemak (marjerin, mentega) dalam makanan anak

Assalamualaikum,dktr,ank sy br berusia 4 bln..kenaikkan berat dia setiap bln sikit ja dlm gram² camtu sdngkn ank mnyusu bdn + susu formula mcm biasa..sy tpksa cmpur susu formula sbb susu bdn sy jnis x byk..boleh dktr kongsikan tips apa perlu sy lakukan agr berat ank sy mngikut tahap umur yg sepatutnya...ank sy baby lelaki dan aktif sgt.

9mo ago

Wsalam puan. Setiap bayi membesar pada kadarnya sendiri. Puan tidak perlu risau jika trend pertumbuhan berat badan bayi puan berada dalam trend menaik dan normal. Teruskan menyusu seperti biasa. Untuk bayi berumur 4-6bulan, saranan bilangan penyusuan sehari ialah 6 kali. Jumlah susu untuk setiap kali penyusuan ialah 150ml.

Hai, ms Faznim. Anak sy 8 bulan 8 hari. Adakah sangat normal jika anak yang dah start makan kerap berak. Dalam sehari 2 3 kali anak akan berak. Terutama sekali selepas makan. Mesti akan berak. Contoh. Selepas 20 - 30 minit makan terus berak.

Hi Ms. Faznim, saya nak tanya. Anak saya umur 3 tahun dia dah start tolak makan. Saya tak pasti kenapa and benda ni buat dia kurang makan and berat makin turun. Ada tak cara yang sesuai untuk tambah berat badan anak kalau situasi mcm ni…

9mo ago

Puan cuba pantau pertumbuhan berat badan anak puan. Jika berat badan anak puan berada dlm julat yg normal, maka puan tidak perlu risau. Teruskn beri sajian makanan yg pelbagai dan seimbang daripada setiap kumpulan makanan dalam Piramid Makanan Malaysia

selamat petang puan , adakah berat bayi akan naik walaupun hanya menyusu formula sepenuhnya sejak usia 1bulan kerana susu ibu sangat sikit dan membuatnya menjadi lapar sehingga tak cukup dan adakah berbahaya jika hanya minum susu formula ?

9mo ago

1. Susu formula bayi adalah selamat untuk bayi. 2. Seiring dengan pertambahan usia, berat badan bayi akan turut meningkat walaupun hanya diberi susu ibu sepenuhnya mahupun susu formula sepenuhnya sejak lahir hingga 6 bulan. Selepas 6 bulan, teruskan penyusuan dan bayi perlu diberi makanan pelengkap agar dpt memenuhi keperluan nutrien bayi yg semakin meningkat.

Anak saya start setahun dah kurang makan. Makan sikit dalam berapa suap sahaja. Makan di baby chair dan disuap & blw. Boleh dr sharekan tips atau punca ini berlaku ?

9mo ago

Apabila anak berumur setahun, puan boleh cuba kenalkan makanan keluarga kepadanya. Pada mula, anak mungkin mengambil sedikit shj, tapi ni normal. Dudukkan anak di meja makan supaya dia membiasakan diri utk makan bersama ahli keluarga yg lain

Hi! Ada tak cara yang paling mudah untuk tackle selera anak yang peaky eater? Kadang-kadang tu buntu nak bagi makan apa sampai badan nampak kurus and kecik je

9mo ago

Antara panduan yg boleh puan lakukan ialah: 1. Kenalpasti makanan kegemaran dan bukan kegemaran anak 2. Beri anak peluang utk pilih makanan sendiri 3. Tunjukkn amalan pemakanan yg sihat utk diikuti oleh anak. 4. Kekalkn suasana yg relaks dan ceria semasa makan. 5. Jangan bputus asa. Anak perlu dikenalkn makanan baharu berulang kali. Kajian menunjukkn kanak-kanak perlu dihidangkn 10-15 kali mknn baharu sblm mereka myukainya.

Maaf tanya, anak saya kerap cirit dalam sehari hampir 7 8 kali cirit. Apa perlu saya buat? Dah pergi clinic, hanya dapat Smecta. Bayi baru masuk 1tahun.

9mo ago

Sentiasa jaga kebersihan dan amalkan cara yg betul apabila mengendalikan dan menyediakan makanan anak.

Salam Dr Faznim Nak Tanya Adakah Normal Kluar Lendir Mcam Ni,Dia Macam Cecair Pekat Bewarna Coklat Muda..Sy Preggy 12w Skrg

Salam Puam Faznim, Bagaimana cara untuk menambah berat badan anak yang picky eater berumur hampir 4 tahun? Terima kasih.