Sesi Tanya Pakar Bersama Ms Faznim Binti Fazil, Pantai Hospital Ampang

Kepada Ibu Bapa Baru yang Disayangi! 🤗🌟 Seiring memulakan perjalanan mengasuh anak, salah satu aspek yang paling penting dalam perkembangan awal bayi anda adalah memastikan kenaikan berat badan yang sihat. Menyaksikan si kecil tumbuh dan berkembang adalah pengalaman yang menghangatkan hati, namun kami memahami bahawa mungkin timbul pertanyaan tentang pertambahan berat badannya dan kesejahteraan secara keseluruhan. Bagaimana cara memahami apakah berat badan bayi sudah mencapai kriteria yang sehat dan sesuai dengan perkembangan mereka? Apakah jenis makanan padat yang sebaiknya diperkenalkan pada bayi yang sudah siap untuk mencoba makanan selain ASI atau susu formula? Selain itu, apakah tanda-tanda bahaya yang harus diwaspadai oleh ibu bapa jika berat badan bayi tidak naik sesuai yang diharapkan, dan kapan sebaiknya mencari bantuan dari dokter atau pakar kesehatan? Sertai sesi yang penuh maklumat ini yang diwujudkan khas untuk ibu bapa baru seperti anda! Pada 24 Ogos 2023, Khamis, pakar kami, Ms. Faznim Binti Fazil - Pantai Ampang Hospital, akan mengatasi semua pertanyaan anda dan berkongsi tip berharga tentang membesarkan bayi yang ceria dan sihat. 📚🤗 *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Ms Faznim Binti Fazil, Pantai Hospital Ampang
15 Balas

Assalamualaikum,dktr,ank sy br berusia 4 bln..kenaikkan berat dia setiap bln sikit ja dlm gram² camtu sdngkn ank mnyusu bdn + susu formula mcm biasa..sy tpksa cmpur susu formula sbb susu bdn sy jnis x byk..boleh dktr kongsikan tips apa perlu sy lakukan agr berat ank sy mngikut tahap umur yg sepatutnya...ank sy baby lelaki dan aktif sgt.

9mo ago

Wsalam puan. Setiap bayi membesar pada kadarnya sendiri. Puan tidak perlu risau jika trend pertumbuhan berat badan bayi puan berada dalam trend menaik dan normal. Teruskan menyusu seperti biasa. Untuk bayi berumur 4-6bulan, saranan bilangan penyusuan sehari ialah 6 kali. Jumlah susu untuk setiap kali penyusuan ialah 150ml.