Macam mn kalau uri kita doktor cakap dekat bawah ? saya sangat risau maklumlah anak pertama.. boleh bagi sedikit penjelasan ? adakah ia merbahaya

kepada baby dan saya ?

10 Balas

Sisto , saya pengalaman pp/uri di bawah . Saya buat senaman untk naikkan uri . Sis duduk mcm bentuk L lepas tu sis angkat kaki kiri & kanan selama beberapa minit . Waktu solat sisto sujud bg lama . Lepas cakap2 dgn baby suruh dia naikkan uri , ajak dia kawan dgn uri tu . Alhamdulillh uri saya naik balik . Waktu tu saya pp type3 24w . Banyakkan doktor cakap cukup 32w doktor suruh masuk hospital untk diaorg monitor & bg masuk ubat bg baby matang . Tp saya balik google2 . Sbb taknak lahirkan baby awal yg kena ubat untuk matangkn . Saya google dan saya buat akhirnya berjaya . Jgn stress rajin2lah google bnyk ilmu . Selagi kita stress pikio benda ni tanpa usaha mmg kita akan down & uri tu tetap kt situ . Jd google dan buat . Jangan mengurut yer ! Itu pengalaman saya . Jgn angkt yg berat2 ! Bnykkn bedrest & jgn jalan jauh2 dlm knderaan . Kalau ada bonggol2 mohon elakkan . Google cara senaman yaa .

Jgn angkat berat sis..bnyak kn rehat .klu baring cuma miring ..saya uri dr 20w lg d tahap 2 smpi 33 week doktor bagi saya tempoh 1 wek lg klu x naik jgk kena masuk wad opret sbb takut menutupi laluan..alhmdullah kerna berkat berdoa ..uri naik bila smpi 34 minggu ..sekarang dh 37we x lama kena serah diri p hosptl nak bersalin dh 38w sbb gdm bby twin😊

Placenta previa tu sis. .. bhayer utk ibu dan bby. Biase nyer kne bersalin caesar utk placenta previa sbb klau brsalin normal, xbole kuar uri dulu sebelum bby. Kne kuar bby dlu bru uri.. tp klau usia kandungan awal lgy, ade chance utk uri naik. Tp ade cara nyer.. . Bole try tnyer doktor or org2 tua. Smoga slmat smue nyer utk sis n bby nty.. aamiin

5y ago

Ye..senior saya penah lalui..dia slalu buat posisi sujud lama2..alhamdulillah uri naik atas

Sy pun uri di bawah masa week30.. Doktor nasihat jangan angkat berat2 dan elak bersama suami sehingga uri naik atas.. Bahaya.. Takut ada bleeding.. Slps 4 minggu syukur semua uri naik atas.. Hari ini 39w3days..tunggu hari nk deliver

Placenta previa. Boleh google psl ni. Selalunya kena czer. Sbb klu bersalin normal, ibu boleh mati sbb kehilangan drh yg byk. Tp klu kandungan masih awl, ada kemungkinann uri boleh naik ats.

sy 34w..uri sy pun kat bawah . doc panggil "plasenta previa". sy kena refer o&g kali ke4 pada 24th utk scan lagi. kalau uri tak naik..terpaksa czer😭

Saya masa buat detail scan 22w pun uri dekat bawah. Masa scan kk 28w uri belum naik betul2. Hari ni scan 34w dah naik. Alhamdullilah. Doa banyak2 ye

Saya pun mengalami masalah yg sama..first child pregnant 10 weeks.. macam mana penyelesaian masalah ni? Help me 😥

Masa mengandung anak sulung dulu uri bawah juga. Alhamdulillah dah dekat2 nak bersalin uri naik keatas.

Dh berape bulan?? Nnti dye akan berpusing tu