baby 3 bulan 22 hari kuat menangis

kenapa baby saya sejak masuk 3 bulan ni kuat menangis? menyusu pun kurang. bila nak tidur mengamuk tendang2, kadang2 meronta. saya tpksa bg dia mengempeng kejap sementara nak lena. terasa mcm ibu yang gagal sbb anak mengempeng. anak sy breastfeed. Sblm ni elok je, kenyang susu terus tidur bgun pun menyusu then tido balik. ni dah masok 3bln, asyik ade je tak kena. perut tak kembung, lidah okay je. duduk salah, baring salah, meniarap menangis. nak dukung je, pernah saya biar dia nangis dari pukul 10pagi sampai 2ptg. tak henti menangis jugak. org ckp kena ajar dia nangis jangan slalu angkat, mana nak tak layan nye kalau dah tak henti menangis. panjang lagi nak tulis, tp mata pun dah kabur sbb takcukup rehat penatnye 😭😭😭😭

17 Balas

i tatau sebab apa ur baby kuat nangis. tp i nak share satu kisah benar. masa i stadi2 dulu, ada sorang akak senior ni. akak = perempuan tau. tapi suara dia mcm jantan. kitaorg igtkan akak tu sakit tekak sebab suara dia mcm tu. suatu hari kitaorg pun tanya la akak tu. akak sakit tekak ke? dah lama sangat rasanya. tak pegi jumpa doktor ke?? akak tu reply. suara akak mmg mcm ni dik. masa akak kecik2 dulu, mak akak cite... akak nangis nonstop. lama.. puas pujuk semua tak jadi. then something happened. tetibe akak yg masih baby lagi tu diam. tak nangis tak ape. lepas tu suara akak lain. jadi kasar mcm ni. maksudnya sambung nangis tp suara kasar. parent bawa p jumpa doktor. lepas cek2, doktor bgtau kotak suara akak dah pecah. mebi sbb nangis tak berhenti dan terlalu lama. tak boleh nak buat ape dah (ketika itu) (tak tau la kot zaman skg ni teknologi dah moden, boleh ubatkan ke apa) so gitu laa kisahnya. akak senior tu bersuara jantan. dia siap pesan lagi, kalau awak nanti ada anak.. jgn biar dia nangis lama2. bimbang kalau kotak suara pecah mcm akak ni ha. dah x ayu dahh biarpun akak tu mmg feminine habis.