Baby Susah tidur Malam

Baby sye 2 bulan 14 hari, bila malam je msti susah nak tidur semula, pukul 12 pg lepas menyusu je msti susah nak tidur smula.. dia akan berjaga lepastu nangis non stop, smpailah wktu subuh..dah bedung, dah bukak white noise, zikir2x, dah masuk buai, semua dia taknak, menangis je..sye dukung peluk pun dia meronta2x.. susu dah bg, pampers pun dah tukar, minyak telon pun dah sapu.. lepas subuh baru dia nak tidur.. ada tips tak nak bg baby tidur lena waktu malam.. sebelum ni dia okey je tdr wktu malam bgun just nak susu then tdr semula, pattern tidur berubah lepas cucuk 2 bulan.. sye thu mungkin ni fasa growth spurt.. #pleasehelp

9 Balas

anak sy slps sbulan dia mula meragam malam menangis kuat bermula pkul 2 smpai subuh berturut2 tiga empat mlm. slps tu sy bwk pi berubat mlm tido , siang pula meragam menangis kdg shingga ptg bila penat mlm tido je. bawak pi berubat jugak. skrg alhamdulillah. nak boleh rasi 3org ust sy jumpa 😭😭 ust kata tubuh bayi lemah. mudah makhluk halus melekat. menangis menrengek sikit2 xpe. ni mcm kena pukul. kdg nangis smpai xde suara. cuba sis pi cri ust.

baby nie dorg x kenal waktu pagi n mlm awak.. baby awak mcm baby saya dulu, waktu baru lahir, dia akan terjaga mlm, pukul 3 pg or 4 pg baru tido..smpai saya trauma bila time mlm, risau anak saya terjaga.. tp, mkin besar, makin hilang habit tu. and klau dia buat gitu again, pass baby dkt org lain like ayah dia ke, mak awak ke, bg dorg tenangkn baby dulu. sbb baby nie dgn mak sendiri dorg mengada. dgn org lain dorg akan behave.

Mungkin da puas tidur siang.. baby nk start beralih waktu tidur dah tu.. anak sy skrg dah tidur mlm lama, pukul 12mlm tidur, pukul 6 baru dia bgn..mcm sy haritu, sy kacau tidur siang dia, bnyk main dgn dia.. paksa dia berjaga, cuma bila nk paksa ank xtidur ni kena kuat semangat sikit.. sbb dia akan overtired..meragam lg teruk.. tapi sbb nk betulkn waktu tidur dia tu terpaksa la tahan sikit…

mcm anak kawan saya . nangis dari tengah malam sampai subuh bru tido . 3 hari straight mcm tu . sebelum ni tido ok je . tiba2 jadi mcm tu . last2 pergi panggil ustaz . rupanya ada benda menumpang . sebab kawan maknya datang rumah melawat waktu maghrib . lepas tu dah ok balik dah dia tido . just beritahu pengalaman kawan sebab tiba2 teringat bila baca ni 😅

Apa kata puan train baby puan untuk jaga sekejap antara jam 8.30pm-10.00pm macam tu..sebab bila baby dah tido malam awal sangat + lama, memang baby akan berjaga start tengah malam..saya pun baby 2m16d.. Alhamdulillah, lepas saya tukar rutin tido malam baby saya, dia berjaga minum susu lewat sikit & mummy dapat rest..

anak sulung sya pn mcm tu,klu siang tdr je,bngun pn kjp² je,slps menyusu elok je tdr,tp klu mlm xnk tdr kadang smpi kul 4 subuh xtdr...cara nya,klu baby tdr...sya pn ikut tdr dye bangun....sya pn ikut bngun☺️

cek tidur siang dia, byk sgt ke? dah 2bulan wake window anak berubah.. anak saya 2m start tidur 7pm-7am

ada follow wake window bby? kuota tido siang trlebih ke? takut bby trlbih tido siang tu dia brjg mlm

baby tido siang lama?

7mo ago

lepas subuh dia start tidur tu, 3 jam skli bgn minum susu then tidur smula.. sye mmng buat rutin dngn dia pkl 10 pg mandi, lepastu dlm 1-2jam tummy time then dia akan tertidur sndiri tnghri tu..bgn 3-4 jam skli untuk susu.. pukul 6 ptng sye mandikan dia, lepastu tummy time lg.. lepas maghrib dia akan tertidur sndiri, dlm pkl 11 atau 12 malam tu dia akan trjaga nak susu lepastu yg susah dia nak lelap smula.. smpailah wktu subuh.. kalau dia tak nngs takpe, ni dia menangis je.. bg susu,pampers pun dh tukar, minyak pun dh sapu, dh urut2x perut tapak kaki.. lepastu nngs lg.. sye jd risau kalau dia tak tdr..