Anak Saya Kini Berusia 4 Bulan 11 Hari

Kenapa anak sy masih tidak boleh meniarap sendiri tanpa bantuan? Jika di tiarapkan.. Anak sy menunjukkan tanda tidak selesa sehingga menangis?

Anak Saya Kini Berusia 4 Bulan 11 Hari
1 Balas

ohhh, memang ambil masa sikit, jangan risau sangat 4 bulan still dalam proses belajar tu. Tapi mummy bagi la tummy time untuk latih dia kuatkan otot2 abdomen. Kadang2 mummy tunjuk kat baby, tunjuk cara tiarap dan bergolek pastu interact dengan baby cakap la ikut mama sayang. Bagi galakkan dan bila baby berjaya bagi pujian. tummy time pun buat slow2 , hari ini satu minit esok dua minit ikut kemampuan baby. ada banyak kat youtube idea2 nak ajar baby meniarap dan bergolek. jangan risau ye sometimes sesetengah baby dia skip perkembangan tu contohnya dia tak belajar merangkak terus nak berdiri. jadi setiap baby lain2 perkembangan. mummy monitor dan try untuk ajar je,teruskan usaha!! gambatte!! selalunya paling cepat belajar suruh ayahnya yang tunjuk cara bergolek, tak tahu la kenapa banyak budak cepat tangkap bila ayah yang ajar. dengan mama tak nak dengar.